Samo 6% Hrvatica koristi kontracepcijska sredstava

ZBOG nedovoljne educiranosti ženske populacije kontracepcijska sredstava u Hrvatskoj koristi samo 6 posto žena. Kako je u nekim razvijemim zemljama prosjek iznad 40 posto, Hrvatska je na samom dnu europske ljestvice.

U urbanim sredinama kontracepcijska sredstva koristi od 12 do 15 posto žena, kazala je dr. Dinka Pavičić Baldani iz Klinike za ženske bolesti na prezentaciji tablete Yasmin tvrtke Schering AG.

Kontracepciju najviše koriste Nizozemke (52 posto), Francuskinje (40 posto), Poljakinje (22), Talijanke i Španjolke (20 posto), a najmanje Ruskinje (1,2 posto).

Prema podacima UNESCO-a, u zemljama gdje se malo koriste kontracepcijska sredstva najveća je stopa pobačaja. Od 185 milijuna trudnoća godišnje u svijetu 75 milijuna je neželjeno. Među njima 45 milijuna trudnoća završi pobačajem, od čega je oko 20 milijuna izvedeno nestručno.

Današnja kontracepcijska sredstva osim zaštite od trudnoće omogućuju i druga poboljšanja jer reguliraju menstruacijski ciklus te smanjuju opasnost od cista, endometrioze, raka jajnika i drugih bolesti, naglasio je predsjednik Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju Velimir Šimunić.

"Ako Hrvatice rađaju prvo dijete u 28. godini života i odluče se u prosjeku na 1,3 djeteta, moramo barem čuvati reprodukcijsko zdravlje koje je ugroženo", upozorava Šimunić.

Za razliku od europskih zemalja gdje žene mogu birati između dvadesetak vrsta kontraceptiva, na hrvatskom tržištu ih je svega šest, među kojima je samo jedna na listi lijekova HZZO-a.

Neke od kontracepcijskih tableta koje se nude u našim ljekarnama sadrže visoku razinu hormona estrogena, što se u svijetu više ne preporučuje jer kod žena izaziva nepotrebne pojave poput nadutosti, depresije ili razdražljivosti, oticanja nogu i promjena na koži.

Statistika pokazuje da zbog nuspojava nakon prvih mjeseci od korištenja tableta odustaje 24 posto žena, dok stručnjaci kažu da su te pojave prolazne a tableta je pouzdan i dobar način zaštite.

Predstavljeni kontraceptiv Yasmin 2000. godine registriran je u Njemačkoj, a danas je najpopularnija kontraceptivna tableta u svijetu. Yasmin je izazvao zanimanje, u prvom redu zbog toga jer ne utječe na povećanje tjelesne težine. Kod žena koje ga koriste tjelesna težina se čak blago smanjuje.

Sadrži novu supstanciju - drospirenon, koji je od svih progestagena koje sadrže hormonski kontraceptivi najsličniji prirodnom progesteronu. To svojstvo mu omogućava da uništava moguće djelovanje estrogena na zadržavanje tekućine.

Yasmin blagotvorno djeluje na akne i seboreju. Estrogeni i progestageni koji se nalaze u kontraceptivnim tabletama smanjuju izlučivanje androgena iz jajnika, koji mogu biti odgovorni za neke kožne poremećaje

Kontraceptiv, koji je do sada registriran u 93 zemlje širom svijeta, prodaje se u ljekarnama po cijeni od 86 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara