Samo DC na svojim listama ima pripadnike seksualnih manjina

NA OKRUGLI stol s temom prava LGTB osoba, odnosno pripadnika seksualnih i rodnih manjina, udruge "Kontra" i "Iskorak" pozvale su predstavnika svih političkih stranaka. Od pozvanih je došla jedino predsjednica HNS-a Vesna Pusić, dok su SDP, HSLS, DC i IDS poslale svoje  predstavnike.

Svi su oni podržali registrirano partnerstvo koje bi istospolnim partnerima omogućili sva prava koja imaju heteroseksualni parovi, no istospolne brakove odobrava samo HNS, a posvajanje djece u istospolnim zajednicama nitko.

"S obzirom da su HSLS i DC na raspravi podržali registrirano partnerstvo, upitali smo njihove predstavnike zašto nisu podržali zakon o takvom partnerstvu, na što je predstavnica HSLS-a Jakobović-Fribec odgovorila kako ne zna zašto Čehok nije podržao prijedlog zakona", rekla je Sanja Juras, koordinatorica lezbijske grupe "Kontra".

O pitanju imaju li stranke na svojim listama članove seksualnih i rodnih manjina nitko od prisutnih nije odgovorio potvrdno, no naglasili su kako to nije prepreka za kandidiranje.

Samo je predstavnik DC-a Danijel Birčić rekao da na listama ima nekoliko pripadnika seksualnih manjina, ali da se oni kao takvi nisu javno deklarirali.

"Današnji je sastanak dobro prošao, dobro je što stranke smatraju kako treba zakonski regulirati istospolno partnerstvo, no treba pričekati novi saziv Sabora da se vidi koliko se ljudska prava poštuju u praksi, a koliko je to deklarativno", smatra Kristijan Grđan iz pravnog tima udruge "Iskorak".

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara