Samo trećina hrvatskih dužnosnika objasnila način stjecanja imovine

SAMO trećina dužnosnika, većinom s državne razine, u roku je ispunila zakonsku obvezu i objasnila na koji je način stekla imovinu, rekao je danas novinarima predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Josip Leko.

Naime, od 1 234 dužnosnika njih 354 do petka je Povjerenstvu dostavilo podatke o načinu i izvorima stjecanja imovine.

Uglavnom su to državni dužnosnici, a zakonsku je obvezu ispunilo i 11 lokalnih dužnosnika, naveo je Leko.

Obvezu su ispunili svi ministri, premijer, predsjednik države i dužnosnici u Uredu Predsjednika, svi suci Ustavnog suda, 135 od ukupno 152 saborska zastupnika.

Uz izuzetak pravaškog, u svim drugim, pa i Klubu SDP-a, na čije je traženje u zakon ušla obveza objašnjavanja načina stjecanja imovine, ima zastupnika koji su zaboravili dostaviti podatke.

Zaboravljivost lokalnih dužnosnika, Leko pripisuje zauzetošću oko lokalnih izbora, te izražava uvjerenje da će do kraja svibnja svi ispuniti svoju obvezu.

Novoizabrani lokalni dužnosnici obvezni su odmah po stupanju na dužnost dostaviti očitovanja o imovini, poručio je Leko.

Kazni za zaboravne dužnosnike zapravo i nema.

Povjerenstvo nije isljedničko, nego tijelo koje dužnosnicima želi pomoći da razluče javni od privatnog interesa, nije svrha kažnjavanje, nego poticanje na odgovornost, objasnio je član Povjerenstva Zorislav Antun Petrović.

Dopunjene imovinske kartice naći će se na internetu, a kada, ovisit će o tehničkom kapacitetu saborskih stranica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara