Sanacija u Vranjicu ipak nije napravljena po svim propisima

VINKO MLADINEO, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ustvrdio je kako sanacija azbestnog otpada ipak nije rađena prema svim propisima i projektnoj dokumentaciji. Sanacija je trebala biti rađena prema projektu koji je izradila IGH i koji je uključivao najveće mjere opreza u rukovanju opasnim otpadom, ali, ipak, nije bilo tako.

"Gospoda iz IGH željela su da sanaciju obavi neka tvrtka iz inozemstva. Htjeli su da se sve radi ispod jednog velikog zatvorenog šatora. Da se azbestno-cementni otpad melje ispod tog šatora, da se opet miješa sa cementom u blokove koji bi se onda ukopali u zemlju u krugu tvornice. To bi trajalo dvije godine", rekao je za Večernji list Vinko Mladineo.

Mladineo je ovom izjavom demantirao sam sebe, jer je na novinskoj konferenciji nakon izbijanja afere o alarmantnim podacima o koncentraciji azbesta u zraku u Vranjicu rekao kako je sanacija vršena po najvišim standardima pa čak i višim od onih europskih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Barbarinac tvrdi da tvrtka CIAN iz Splita u trenutku potpisivanja ugovora o zbrinjavanju azbesta nije imala dozvole za rad s azbestom. Mladineo je kazao kako nije točno da CIAN nije imao dozvole, nego da je samo Agencija za zaštitu okoliša jednostavno rekla da CIAN, prema njihovoj evidenciji, nema spomenute dozvole. Po Mladineu, mora se uzeti u obzir da je Agencija tek u formiranju pa mu je logično da ne raspolaže takvim podacima.

Budući planovi sanacije vranjičke tvornice "Salonit" trebao bi, prema planu Ministarstva, obuhvaćati proces pranja cjelokupnog kruga tvornice, a potom i skidanje azbestnih vertikala te zalijevanje azbestnog otpada betonom u taložnicama. Igralište nogometnog kluba Omladinac, zatrpat će se mljevenim kamenom, metar debelim slojem nabijene zemlje te humusom.

D.M.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara