SANADER ČESTITAO BARROSOU

Hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak je u Joseu Manuelu Barrosou uputio čestitku u povodu njegovog potvrđivanja na mjesto predsjednika Europske komisije, priopćeno je iz Vlade. L

"Gospodine Predsjedniče, s velikim sam zadovoljstvom primio vijest o Vašem izboru za novog predsjednika novih članova Europske komisije. Uvjeren sam da je Europa u Vama dobila lidera koji će uporno i uspješno promicati europske vrijednosti kao jamstvo mirne i prosperitetne budućnosti našeg kontinenta", navodi se u Sanaderovoj čestitki.

Europski parlament potvrdio je u četvrtak uvjerljivom većinom novi sastav Europske komisije na čelu s predsjednikom Joseom Manuelom Barrosom. Za novu Komisiju glasovalo je 449 zastupnika, 149 ih je bilo protiv i 82 suzdržana.

Prema izvorima iz Europskog parlamenta, za Barrosovu ekipu glasovala je golema većina od 268 zastupnika Europske pučke stranke, većina od 200 socijalističkih zastupnika kao i većina od 87 liberalnih demokrata. Članovi stranke Zelenih i pripadnici ekstremne desnice glasovali su protiv. Među suzdržanima su bili pojedini francuski i portugalski socijalisti te neki francuski i talijanski liberalni demokrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Možemo reći građanima Europe da smo s iz ove situacije izišli s ojačanim institucijama i u boljem položaju da ispunimo njihova očekivanja", rekao je zastupnicima Barrroso.

Kao prioritete svoje Komisije, Barroso je naveo "veći rast, veću zaposlenost, učvršćenje europskog modela koji pomiruje reforme i ekonomsku dinamičnost sa solidarnošću i socijalnom kohezijom".

Barrosova Komisija trebala bi preuzeti dužnost u ponedjeljak, 22. studenoga, a prije toga još je formalno mora potvrditi Vijeće Europske unije.

(Hina) xpp/xsv ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara