Sanader: Hrvatska će odgovoriti na BiH mjere

Premijer Ivo Sanader najavio je danas da će Hrvatska razmisliti o protumjerama ne bude li BiH poštovala Ugovor o slobodnoj trgovini, te da će taj problem biti temom i u Bruxellesu.

Ako se BiH ne bude držala slova Ugovora, europskih standarda kojima teži, Hrvatska će znati naći protumjere kojima će zaštiti svoje gospodarstvo, rekao je Sanader novinarima u Karlovcu, komentirajući najave da bi BiH mogla ponovno uvesti carine na neke proizvode iz Hrvatske.

Sanader je najavio da će se o tom problemu razgovarati ne samo bilateralno, nego i Bruxellesu.

Onaj tko ima ambicije ići u EU, taj se mora pridržavati europskih standarda, naglasio je premijer, poručivši da Vijeće ministara BiH ne primjenjuje te europske standarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sanader kaže da razumije zabrinutost Vijeća ministara BiH o visokom vanjskotrgovinskom deficitu s Hrvatskom, ali i dodaje da Hrvatska ima visok deficit s nekim drugim zemljama, pa ne poduzima mjere za kakve se odlučila BiH.

Sanader je novinarima rekao i da je ministra poljoprivrede Petra Čobankovića zadužio da o problemima razgovora sa svojim bosanskohercegovačkim kolegom Dokom.

U ožujku ove godine BiH je jednostrano uvela carine na mlijeko i mliječne proizvode i meso i mesne proizvode iz Hrvatske, iako je odluka u suprotnosti sa Sporazumom o slobodnoj trgovini dviju zemalja. Po pisanju hrvatskih i BiH medija koji se pozivaju na neslužbene izvore, Vijeće ministara BiH ovih dana navodno priprema zaštitne mjere koje bi se odnosile na uvoz kave, cigareta nafte i drugih visokotarifnih roba iz Hrvatske.

(Hina) xum/xbn ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara