Sanader izrazio zadovoljstvo tempom izgradnje autocesta

PREDSJEDNIK Vlade Ivo Sanader na sjednici Povjerenstva za ubrzanu izgradnju autocesta, održanoj jutros u Dugopolju, rekao je da je zadovoljan dosadašnjim tempom izgradnje tog dijela autoceste Dubrovnik Split Zagreb.

Očekujem da će dionica od Vrpolja do Dugopolja, duga 45 kilometara, biti dovršena u roku, odnosno da će biti puštena u promet do lipnja ove godine, rekao je.

Osim tog dijela, ove će godine dovršenjem dionica tunel Mala kapela - Gornja Ploča i Zadar 2 - Pirovac, najavio je premijer, u promet biti pušteno ukupno 177 kilometara buduće autoceste Dubrovnik - Split - Zagreb. Dovršenjem preostalih 50 kilometara autoceste, uz već izgrađeno, 2005. od Zagreba do Splita vozit ćemo se u jednom "điru", kazao je Sanader. Dodao je kako nije potrebno posebno isticati kakav će to imati značaj u gospodarskom, prometnom i nacionalnom povezivanju sjeverne i jadranske Hrvatske.

Do sada je u izgradnju autocesta uloženo gotovo 17 milijardi kuna.

"Autocesta je prioritet i ove Vlade i prošle i svih bivših vlada, pa tako i one koja je počela s njezinom izgradnjom još u doba rata", rekao je Sanader.

Vlada će, najavio je premijer, do kraja listopada donijeti srednjoročni program izgradnje autocesta do 2008. koji obuhvaća nastavak izgradnje autoceste Zagreb - Split od Biskog do Dubrovnika, autoceste Rijeka - Žuta Lokva, Županja - Lipovac i koridor VC, ukupno 453 kilometra autocesta i 61 kilometar brzih cesta, što će stajati 2,5 milijardi kuna.

Na sjednici je najavljena i izgradnja priključnih cesta koje se moraju dovršiti paralelno s izgradnjom autoceste. Ministar Božidar Kalmeta rekao je da je to onaj dio koji do sada nije funkcionirao zbog "svojevrsnog dvostrukog zapovjednog lanca". "Sve je bilo definirano, a ništa još nije napravljeno, ali više neće biti tako", rekao je Kalmeta.

Njegovo će ministarstvo, najavio je, osnovati koordinacijsko tijelo koje će zajedno s predstavnicima Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta te lokalne uprave, razmotriti prijedloge i izabrati najbolja rješenja za izgradnju spojeva s čvorištima i izlaze prema pojedinim gradovima, od kojih su neka predložena na današnjoj sjednici.

Najavljena je do 2008. godine rekonstrukcija i dogradnja drugog kolnika na cestama Trogir - Split - Omiš i od Solina do Klisa, investicija vrijedna milijardu i 900 tisuća kuna.

Sanader je pak kazao kako je izgradnja mosta Komarno - Pelješac apsolutni prioritet, ali je pojasnio kako taj most nije konkurencija autocesti koja će ići kroz Neum, nego je kompatibilan s tom autocestom. Izgradnja tog mosta značajna je radi izvlačenja hrvatskog juga i poluotoka Pelješca iz prometne izolacije, a pridonijet će i revitalizaciji tog poluotoka i svih otoka koji mu gravitiraju, dodao je.

Prije sjednice Povjerenstva premijer je posjetio gradilište 29 kilometara duge dionice autoceste Zagreb - Split od Dugopolja do Prgometa, jednu od najzahtjevnijih dionica na cijeloj autocesti sa sedam vijadukata i dva tunela. Premijer je prošao kroz 1300 metara dug tunel Konjsko i kroz umjetni tunel Osmakovac, izgrađen radi nesmetanog prolaza divljih životinja. Vrijednost je te dionice 400 milijuna kuna, od čega 190 milijuna kuna otpada na izgradnju tunela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara