Sanader o Bechtelu: Vlada nije učinila ništa što ona bivša nije dogovorila; Račan traži novi natječaj

Sanader o Bechtelu: Vlada nije učinila ništa što ona bivša nije dogovorila; Račan traži novi natječaj

PREMIJER Ivo Sanader danas je izjavio da njegova Vlada, odlukom da američkoj tvrtki Bechtel dodjeli gradnju dionice Dugopolje-Šestanovac, nije učinila ništa što bivša vlada nije dogovorila, a optužbe bivšeg premijera i ministra javnih radova Ivice Račana i Radimira Čačića da je takvom odlukom otvoren prostor za korupciju, nazvao je ostacima prošlosti iz komunističkog sustava.

"Učinili smo ništa više i ništa manje nego ono što je prošla vlada dogovorila, a dogovorila je da se umjesto dionice Zagreb-Sisak može (Bechtelu) u gradnju dati druga dionica. To stoji čvrsto na papiru i to je potpisao Čačić", izjavio je premijer Sanader tijekom službenog posjeta Malti, a njegovu je izjavu prenio Hrvatski radio.

Istaknuo je kako bi Račanu i Čačiću, koji su Vladu jučer optužili da je davanjem Bechtelu tako krupnog posla poput gradnje autoceste bez prethodno provedenog javnog natječaja otvorila prostor korupciji, trebalo postaviti pitanje zašto napadaju odluku koju su sami potpisali.

"Moja će Vlada raskrstiti sa svim nepravilnostima kojih ima itekako puno u gradnji autoceste, jer je Čačić davao posao svojoj firmi koja faktički nije bila na njegovom imenu nego imenu njegove supruge. To više neće biti slučaj, nego će posao dobivati firme na natječaju", rekao je premijer.

Dodao je kako ne zna zašto je Račan štitio i danas štiti Čačića.

"Čini mi se da je u tome puno ostatka komunističkog mentaliteta jer ta gospoda još nisu svjesna da su izgubila izbore, nisu svjesna da su potpisali nešto što su potpisali, a za to što su potpisali sada okrivljuju druge", kazao je Sanader.

"Taj film kakav oni misle da će biti u Hrvatskoj sigurno neće gledati, jer to što su oni radili, birači su osudili promjenom vlasti 23. studenoga", dodao je, istaknuvši da će njegova Vlada ići vrlo hrabro, "bez obzira što oni (Račan i Čačić) činili".

Račan: Iznenađen sam niskom razinom kojom Sanader brani neobranjivo u slučaju Bechtel

Predsjednik SDP-a Ivica Račan danas je izjavio kako je iznenađen niskom razinom kojom premijer Ivo Sanader brani, kako kaže, neobranjivu odluku da izgradnju dionice autoceste Dugopolje-Šestanovac povjeri tvrtki Bechtel bez javnog natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račan je to kazao na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno s predsjednikom HSS-a Zlatkom Tomčićem, reagirajući na izjavu premijera Sanadera da su jučerašnje optužbe Račana i bivšeg ministra javnih radova, HNS-ovca Radimira Čačića "ostatak prošloga komunističkog sustava".

"Nikakav Sanader neće moći ušutkati oporbu diskvalifikacijama ove vrste", poručio je Račan, dok je Tomčić uvjerenja da bi hrvatske građevinske tvrtke znatno bolje i jeftinije odradile posao povjeren Bechtelu.

Ponavljajući tvrdnju da je njegova, bivša Vlada uspjela skinuti obvezu da se Bechtelu dodijeli izgradnja autoceste Zagreb-Sisak, Račan je naglasio da je upravo Bechtel inzistirao da se u sporazumu Vladi ostavi mogućnost da se izgradnja alternativne dionice toj tvrtki dodjeli izravnom pogodbom.

Podsjetio je da je taj sporazum njegova Vlada s Bechtelom potpisala u prosincu prošle godine, nakon parlamentarnih izbora, kad se već znalo tko je mandatar nove Vlade.

"Očito je da je Bechtel na toj odredbi inzistirao računajući na kooperativnost Sanaderove Vlade", ustvrdio je Račan.

Dodao je i da ova Vlada želi potpisati ugovor s Bechtelom, a ne mora. "Činjenica je da oni to ipak žele i ubrzavaju to potpisivanje, iako nema ni projekta ni troškovnika, i to baca opravdanu sumnju, od koje se ova Vlada tako lako opravdati ne može".

"O mogućim dimenzijama te korupcionaške afere svoje trebaju reći nadležni organi", poručio je Račan.

Vladu je pozvao da raspiše javni natječaj i tako dade priliku hrvatskim građevinarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara