SANADER PODUPIRE MOGUĆU AMERIČKU VOJNU AKCIJU U IRAKU

Predsjednik HDZa Ivo Sanader podupro je moguću američku vojnu akciju u Iraku u članku objavljenom u The Wall Street Journalu i rekao kako hrvatsko iskustvo s režimom bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića uči da politika odgađanja donosi katastrofalne posljedice.

U potpisanom članku pod naslovom "Europljani koji prepoznaju zlo u Iraku" objavljenom u najnovijem broju The Wall Street Journala Sanader kaže da uporaba sile u Iraku koliko god bila strašna može spriječiti teže posljedice.

"Imajući na umu vlastita iskustva, Hrvatska cijeni bolje nego većina europskih zemalja...da je uporaba sile, mada uvijek grozan poduhvat, ponekad jedini odgovor na izazov koji predstavljaju zli režimi", rekao je Sanader.

Napominjući kako su svi suglasni da Sadama Huseina treba razoružati, Sanader kaže da se unutar Europe i između nekih europskih zemalja i Sjedinjenih Država razlike pojavljuju oko načina kako to postići.

Sjedinjene Države i europski čelnici koji podržavaju američko stajalište smatraju da odmah treba poduzeti akciju protiv Iraka kako bi ga se natjeralo na provedbu zahtjeva međunarodne zajednice dok neke europske vlade, vodeći politiku odgađanja, odbacuju uporabu sile i drže kako treba dati više vremena inspekcijama Ujedinjenih naroda.

Sanader navodi kako iskustvo Hrvatske govori snažno protiv politike odgađanja, jer je takva politika međunarodne zajednice izložila Hrvatsku agresiji Miloševićevog režima i koštala je tisuća života i milijarde eura ratnih šteta.

"Da je sila protiv Miloševića upotrijebljena dovoljno rano 1991. mogla su se izbjeći četiri rata, protiv Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, moglo je biti spašeno tisuće života, 'etničko čišćenje' ne bi ušlo u europski leksikon, a jugoistočna Europa ne bi bila destabilizirana", ustvrdio je Sanader.

Sanader smatra da je svijet suočen sa sličnom situacijom sa Sadamom Huseinom i njegovim režimom. On upozorava da Sadamovo kemijsko i biološko oružje i ukoliko bi došao i do nuklearnog oružja, predstavlja značajan rizik.

"Nakon 11. rujna čekati da nemilosrdan i zao neprijatelj zada prvi udarac je rizična politika", kaže Sanader.

On također upozorava da bilo kakav problem današnjeg svijeta ne treba staviti na kušnju veze između Europe i Sjedinjenih Država.

"Za moju zemlju i stranku koju vodim, odluka da budemo dio Ujedinjene Europe je neodvojiva od prijateljstva i partnerstva s Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Sanader.

Povlačeći drugu povijesnu paralelu Sanader kaže da je sličan politički pristup, politika popuštanja, bio u Europi iz straha od rata korišten prema Adolfu Hitleru 30-tih godina.

"Politika onih koji se protive uporabi sile protiv Iraka - bilo sada ili u predvidljivoj budućnosti - nije politika popuštanja nego odgađanja", kaže Sanader.

Unatoč 12 godina kršenja 17 rezolucija Vijeća sigurnosti neki Europljani i dalje smatraju da se Sadama može obuzdati inspekcijama UN-a, kaže Sanader, te da se vojna akcija može ili odgoditi ili posve izbjeći. Pritom se pita je li takva politika realna i ne bi li konačno mogla donijeti katastrofalne posljedice. Sam odgovara da povijest daje dokaze kako današnja "politika odgađanja nije učinkovitija od politike popuštanja" u Europi 1930.-tih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara