Sanader poništava Hebrangov nezakoniti ugovor s liječnicima

Sanader poništava Hebrangov nezakoniti ugovor s liječnicima
STRUKOVNI kolektivni ugovor za liječnike i stomatologe, koji su početkom prosinca potpisali Babić i Hebrang, najvjerojatnije će biti poništen. Naime, Vlada je dala nalog Državnom odvjetništvu da prihvati tužbu sindikata za poništenjem tog ugovora.

To je objavio ministar prometa Božidar Kalmeta nakon sastanka Ive Sanadera s čelnicima sindikalnih središnjica. Sanader je pozvao sindikalce na sastanak zbog pregovora s Europskom unijom, no predstavnici sindikata nisu željeli ni o čemu razgovarati dok se ne riješi pitanje nezakonito potpisanog ugovora.

Početkom prosinca Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkoga sindikata, i Hebrang, kako su pisali mediji, obmanuli su članove pregovaračkog odbora u zdravstvu - tri zdravstvena sindikata, ali i novinare i cijelu javnost tvrdeći da potpisuju jedno, a potpisali su nešto sasvim drugo.

Naime, Babić i Hebrang su tvrdili da potpisuju samo dodatak granskom kolektivnom ugovoru kojim se regulira pitanje dodatka na odgovornost u iznosu od 10 posto na plaću. Međutim, dodatak za liječničku odgovornost ne regulira se dodatkom granskom kolektivnom ugovoru, već 57. člankom strukovnog kolektivnog ugovora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezakoniti dokument omogućava da se dežurstva liječnika kumulativno obračunavaju, što znači da će dobiti višestruko uvećanu "nadnicu" u odnosu na medicinske sestre i tehničare koji dežuraju s njima. Također bi liječnicima višestruko bio uvećan dodatak za rad blagdanom.

Prema potpisanom strukovnom kolektivnom ugovoru liječnici bi imali pravo na 39 dana godišnjeg odmora, dok bi ostali zaposlenici imali 30 dana. Iako se tvrdilo da dodatak za odgovornost od 10 posto neće ući u osnovnu plaću, dokument pokazuje da hoće, što će omogućiti veliki rast liječničkih plaća.

Odlukom Vlade o poništenju ugovora zadovoljni su čelnici sindikalnih središnjica.

“Zadovoljni smo što je Vlada postupila principijelno i uočila da strukovni ugovor narušava sustav kolektivnog pregovaranja i diskriminira sve ostale u odnosu na jedan sindikati” - izjavila je za Jutarnji list predsjednica Saveza samostalnih sindikata Vesna Dejanović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara