Sanader poonovo pozvao Račana i Tomčića da objave datum izbora

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader danas je ponovno pozvao predsjednike Vlade i Sabora Ivicu Račana i Zlatka Tomčića da objave točan datum izbora.

Sanader je na konferenciji za novinare podsjetio na Tomčićevu najavu da će se Sabor raspustiti u listopadu.

"Kako je to moguće kad se još ne zna datum izbora", upitao je Sanader.

Kazao je da je i prije petnaestak dana Ivica Račan "iz Maksimirske šume krenuo u izbornu kampanju, a javnost još ne zna kad su izbori".

Sanader je izvijestio da će predvoditi visoko izaslanstvo HDZ-a koje sutra putuje u Irsku, gdje će se susresti s irskim premijerom Bertijem Ahornom, te s irskim ministrom financija i drugim visokim dužnosnicima.

HDZ će, kaže Sanader, u Irskoj, koja od 1. siječnja 2004. predsjeda Europskom unijom lobirati za potporu statusu Hrvatske kao kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

HDZ će u Irsku pratiti i novinari, izvijestio je Sanader, prozivajući pritom Vijesnik i Slobodnu Dalmaciju da su od "slanja svojih novinara odustali pod pritiskom Vlade, odnosno SDP-a i HSS- a."

Inače, kako se doznaje, HDZ bi novinarima koji bi sa stranačkim izaslanstvom putovali u Irsku, platili putne troškove, dok bi smještaj i dnevnice snosile njihove medijske kuće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovci su izvijestili i da Jadranka Kosor usprkos jednoglasnoj odluci Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni neće otvoriti tu manifestaciju.

Uzrok tomu je prosvjedno pismo vinkovačkog HSS-a, koji upozorava da bi takvo otvaranje značilo iskorištavanje tradicionalne manifestacije u izborne svrhe.

Jadranka Kosor je ocijenila da HSS ima dvostruka mjerila, budući da "Tomčić i HSS-ovi ministri u Slavoniji već otvaraju sajmove i škole".

Na konferenciji za novinare upozoreno je i na činjenicu da hrvatska Vlada još nije regulirala glasovanje hrvatskih iseljenika u diplomatskim predstavništvima.

Sanader je izvijestio da je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu poslalo notu, u kojoj se ističe da glasovanje dijaspore u hrvatskim diplomatskim predstavništvima u Njemačkoj treba najaviti barem dva mjeseca prije izbora.

Sanader pretpostavlja da Ministarstvo vanjskih poslova to pitanje nije reguliralo ni u drugim zemljama, pa ni u BiH, u kojoj je najbrojnije HDZ-ovo biračko tijelo izvan Hrvatske.

Naglasio je da Ustav svakom hrvatskom građaninu jamči pravo na glasovanje.

Na pitanje zašto je HDZ odbio svoje predstavnike poslati u HTV-ovu emisiju Latinica, u kojoj se govorilo o "političkom reketu", Sanader je odgovorio da HDZ-ovi predstavnici ne žele sudjelovati u emisijama Latinica i Forum, jer "te emisije uređuju novinari koji vode izborne kampanje HNS-a i SDP-a, što je po njihovoj ocjeni neprofesionalno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara