Sanader pozvao Italiju da ratificira SSP

PREMIJER Ivo Sanader pozvao je danas Italiju da bez dodatnih uvjeta, a sljedeći primjer drugih 12 zemalja, ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU.

Sanader je na aktualnom prijepodnevu na isti potez pozvao i vlade Velike Britanije i Nizozemske, koje također nisu ratificirale SSP.

I za prethodne i za ove vlade Hrvatska je, izjavio je, apsolutno pokazala svoju demokratsku i proeuropsku orijentaciju i nema nikakvog razloga da Italija ne ratificira Sporazum.

Premijer procjenjuje da Italija za ratifikaciju neće ponovno otvarati pitanje o imovini (optanata), jer je regulirano, niti o ribolovno-ekološkoj zoni.

Mislim da će Hrvatska provoditi svoje zakone onako kako ih je donio Sabor, odgovorio je Sanader HSP-ovcu Tončiju Tadiću, kojega je zanimalo treba li Hrvatska provoditi odluku o ekološko-ribolovnoj zoni u dogovoru s Italijom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za primjenu te odluke imamo još desetak mjeseci, želim razgovarati s Italijom kako bih vidio točke njihova interesa, ali ta se odluka mora primijenjivati i ne može se povlačiti, rekao je.

Sanader je ponovio kako vjeruje da će Hrvatska na proljeće dobiti pozitivno mišljenje Europske komisije za svoju kandidaturu za EU, a potom utvrditi i početak pregovora o punopravnom članstvu.

Odbacio je špekulacije da će dolazak HDZ-a na vlast umanjiti izglede Hrvatske za članstvo u EU.

U svim razgovorima, od Europskog parlameta, Vijeća Europske, Europske komisije, NATO-a i u bilateralnim razgovorima jasno je kazano da se dobro ocjenjuje prijenos vlasti u Hrvatskoj, da je izvršen po demokratskim standardima, rekao je premijer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara