Sanader primio članove Internacionalne lige humanista

Internacionalna liga humanista (ILH) proglasit će u prosincu Split međunarodnim humanističkim gradom, jer je za vrijeme rata u BiH pokazao "veliko srce" za prognane i raseljene s područja bivše Jugoslavije, izjavio je glavni tajnik ILH Zdravko Šurlan nakon razgovora s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

Posjetu kod premijera nazočio je i predsjednik ILH iz Graza Helmut Moritz i biskup banjolučki Franjo Komarica, zamjenik predsjednika ILH.

Članovi ILH zatražili su od hrvatske Vlade da bude pokrovitelj 5. svjetskog kongresa jedinstva humanista, koji će se u rujnu 2005. održati u Dubrovniku.

S hrvatskim premijerom razgovarano je i o globalizaciji, položaju malih i srednjih naroda u globalizaciji, svjetskom miru i humanizmu, izjavio je Šurlan. Hrvatska ima što pokazati, a ILH, koji okuplja nobelovce i svjetske uglednike iz više od 135 zemalja, želi pomoći da se Hrvatska što prije uključi u europske institucije, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komarica je komentirao položaj naroda u BiH, posebice katolika u Republici Srpskoj, gdje se od 220 tisuća prognanih katolika vratilo tek 12 tisuća.

"Ne možemo dopustiti da budemo crna rupa u europskom tijelu, da budemo smetište gdje svatko može istresati prljavštinu", istaknuo je Komarica i upozorio da se mora omogićiti povratak izbjeglica, inače im se uskraćuje temeljno ljudsko pravo na domovinu.

Komarica je upitao u ime kojih se europskih načela političari ponašaju kao zločinci prema BiH, poglavito prema tamošnjim Hrvatima, te što kani učiniti Bruxelles. Ustvrdio je da u BiH ne vlada zakon pravde, već zakon jačega.

(Hina) xmb ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara