Sanader: Sadržaj sporazuma za folksdojčere ostaje isti, mijenjat će se pravna formaNajavljujući izmjene Zakona o naknadi imovine oduzete za vrijeme komunističke vladavine, rekao je da će se izmijeniti ono sto je bivša Vlada donijela, da se vraćanje oduzete imovine stranim državljanima rješava bilateralnim sporazumima.

Ići ćemo na nižu pravnu formu, vjerojatno će to biti nekakav protokol o suradnji između ministarstava pravosuđa, već ćemo vidjeti, kazao je Sanader.

Potrebna je neka pravna suradnja s tim zemljama u kojima su ti bivši hrvatski, a sada strani državljani kojima je oduzeta imovina, da se vidi imaju li pravo na odštetu, jesu li u tim državama obeštećeni ili ne, rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da je o tome razgovarao s austrijskim kancelarom, a hrvatski predsjednik Stjepan Mesić s austrijskim predsjednikom te da se austrijska strana s takvim viđenjem slaže.

Austrijska strana se s tim slaže i na stručnoj ćemo razini dogovoriti u kakvoj formi će to biti. Sigurno neće biti međudržavni sporazum, ali sadržaj (parafiranog) sporazuma ostaje kako je dogovoreno, ponovio je Sanader.

Naglasio je da će zakonskim izmjenama strani državljani biti stavljeni u isti status s hrvatskim, te da će nakon donošenja tih zakonskih izmjena, u roku od šest mjeseci moći podnijeti zahtjev za povrat oduzete imovine.

(Hina) xbn ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara