Sanader u Splitu: Kandidirat ću se u 10. izbornoj jedinici

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader izjavio je danas u Splitu na sastanku sa županijskim čelnicima kako će se na idućim parlamentarnim izborima kandidirati u 10. izbornoj jedinici koja obuhvaća splitsko i dalmatinsko područje, čime je, kako je rekao, odbacio nagađanja da će se, zato što je predsjednik stranke, kandidirati u Zagrebu.

HDZ, nastavio je, vodi računa o decentralizaciji, pa će u skladu s tim stranačka tijela na lokalnoj razini, kao i na prošlim izborima, sama sastavljati izborne liste i odlučivati o koalicijama.

Sadašnjoj županijskoj vlasti dajemo punu potporu, kazao je predsjednik HDZ-a, čestitavši novoizabranu županu Kruni Peronji na izboru, naglasivši kako je zadovoljan što je vodstvo županijskog HDZ-a nakon dugo godina smoglo snage riješiti se nepotrebna politiziranja. "Vjerujem da će ostatak mandata koalicije državotvornih stranaka s HDZ-om na čelu proteći u provedbi realnih stvari u skladu sa životnim potrebama pučanstva u Županiji", kazao je Sanader.

Dodao je da će se time HDZ voditi i na državnoj razini, jer istraživanja javnog mišljenja, koja i sami provode, i po kojima HDZ-u raste popularnost, pokazuje kako ljude najviše zanima borba protiv korupcije i rast standarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S tim će se HDZ uhvatiti u koštac kad dođe na vlast, no najvažnija je zadaća smanjiti državnu upravu, rekao je Sanader, najavivši kako će, kad dođe na vlast, bitno smanjiti broj ministarstava.

Sadašnjoj koalicijskoj vlasti, koja se "busa u prsa" autocestom, poručio je kako HDZ pozdravlja svaki metar autoceste, ali ne i da se ministar Radimir Čačić reklamira novcem poreznih obveznika za posao za koji je imenovan i plaćen da ga radi.

Ako se tako nastavi, naglasio je Sanader, HDZ će pitati što je ova vlast radila prve dvije godine svojega mandata i zašto nije gradila autocestu. HDZ je ostavio sve pripremljeno, a oni su istraživali je li HDZ što "smuljao", umjesto da grade autocestu. Mi bismo, istaknuo je, da smo dobili prošle izbore, odmah nastavili i autocesta bi već bila izgrađena.

Sanader je, govoreći o programu koji će HDZ provoditi kad dođe na vlast, kazao kako će gospodarski rast temeljiti na malom i srednjem poduzetništvu, a ne na golemim gospodarskim sustavima. Samo 40 posto uvoza pokriveno je izvozom, nastavio je, i nova Vlada promjenom porezne politike treba malom i srednjem poduzetništvu, posebno izvoznicima, stvoriti uvjete da se rasterećeno razvija i otvara nova radna mjesta.

Kad je posrijedi otočna politika, predsjednik HDZ-a i splitsko-dalmatinski župan složili su da što prije treba oživotvoriti Zakon o otocima koji je HDZ donio još 1998., i koji je sadašnja vlast zanemarila i mijenjala na loše. Zakonom je predviđeno uvođenje više dnevnih brzobrodskih veza s primjerenom cijenom karte i obnova cesta na otocima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara