Sanader: uskoro sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Premijer Ivo Sanader izjavio je da je danas uputio pismo predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću s prijedlogom da se najkasnije do srijede, 1. prosinca, održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se trebala riješiti sva pitanja u vezi s razrješenjem šefa POAe Joška Podbevšeka.

Gostujući u večerašnjem Dnevniku HTV-a premijer Sanader rekao je da još nije dobio odgovor predsjednika Mesića.

Izrazivši nadu da će predsjednik prihvatiti njegov prijedlog, Sanader je dodao kako smatra da bi se taj sastanak trebao što prije održati kako bi se "mogli razdvojiti svi 'meta razlozi' od bitnih stvari te na kraju zajednički odlučiti kako to predviđaju Zakon i Ustav".

Podsjetio je da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost još nije održala tijekom njegova mandata te da ju zajednički sazivaju premijer i predsjednik Republike koji zajednički određuju i dnevni red .

Vijeće za nacionalnu sigurnost čine predsjednici Republike i Vlade, ministri pravosuđa, obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost i načelnik Glavnog stožera.

Premijer je suglasan s predsjednikom države da se ne radi o ustavnoj krizi, ali je rekao da je sadašnja situacija do sada nepoznata u hrvatskoj političkoj praksi te da se nada da će ju zajedno s Mesićem razriješiti na dobrobit hrvatskih građana koji su im i dali mandat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade najavio je da će Vlada u utorak, 30. studenoga raspisati predsjedničke izbore te potvrdio da će se oni održati 2. siječnja 2005.

Rekao je da razumije da je u predsjedničkoj kampanji uvijek prisutna nervoza. "Ali čini mi se da u zadnje vrijeme ima previše isforsiranih slučajeva i tobožnjih afera kako bi se stvorila situacija u kojoj bi se Hrvatska prikazala ovako ili onako prije 17. prosinca kad očekujemo vrlo važnu odluku Europskoga vijeća o datumu početku pregovora ", rekao je.

Sanader je apelirao na sve u Hrvatskoj "kako bismo ponovno pokazali da je Hrvatska zrela demokratska zemlja i u toj situaciji se ne možemo igrati i jedan drugome 'bacati' supotpisani prijedlog bez da se prethodno čuju predsjednik Vlade i predsjednik Republike".

Premijer je rekao da situaciju koja je nastala oko razrješenja ravnatelja POA-e smatra "nespretnim iskorakom iz uobičajene demokratske prakse svih demokratskih zemalja s kojima se želimo mjeriti". Ustvrdio je kako je spreman da u skladu s ustavnim ovlastima, tu situaciju zajednički riješi s predsjednikom Mesićem.

(Hina) xip yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara