Šansa Jadranke Kosor leži u TV sučeljavanjima?

Šansa Jadranke Kosor leži u TV sučeljavanjima?

IAKO sva ispitivanja javnog mnijenja o drugom krugu izbora predviđaju pobjedu Stjepana Mesića s oko 55 posto glasova, dio sociologa i politologa smatra kako bi TV sučeljavanja mogla pomoći Jadranki Kosor da dosegne naizgled veliku prednost aktualnog predsjednika.

Nakon prvog sučeljavanja dvoje kandidata na RTL Televiziji mišljenja su podijeljena. Dio analitičara, među kojima su profesori na Fakultetu političkih znanosti mr. Marijana Grbeša i mr. Božo Skoko, smatra da je Mesić pobjednik prvog sučeljavanja. Predsjednik se, tvrde oni, pokazao spretnijim komunikatorom.

Većina analitičara slaže se u ocjeni da TV sučeljavanja mogu bitno utjecati na odluku još uvijek neopredijeljenih birača, kojih, ako je suditi prema anketama nema malo, više od 20  posto. Usput budi rečeno, prema istim anketama Jadranki Kosor popularnost raste kako protiče kampanja, a prema zadnjim podacima ovih dana iznosi oko 22 posto.

No, TV sučeljavanja mogla bi, naročito uzme li se u obzir da je takvo što svojevrsna novina u hrvatskoj politici, bitno utjecati na konačan rezultat izbora. Sociolog Dražen Lalić tvrdi da je Mesić bio lošije pripremljen za RTL-ovo sučeljavanje s Jadrankom Kosor.

"Ukupno gledano, Mesić je bio lošije pripremljen. Ispred sebe nije imao nikakve papire, za razliku od Kosor. Pokazivao je i određenu aroganciju i često je upadao u riječ, dok je Kosor ostavila dojam pristojnije osobe. Govorila je "hvala lijepa", a u završnoj izjavi je gledala u kameru. Nije to velika pobjeda, ali je svakako bolji dojam ostavila Kosor." – ustvrdio je Lalić u razgovoru za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bude li Kosor nadmoćnija i u dva preostala TV dvoboja, tvrdi Lalić, mogla bi ugroziti naizgled nedostižnu prednost Stjepana Mesića.

Politolog Anđelko Milardović slaže se s ocjenom da je Kosor ostavila bolji dojam u prvom sučeljavanju, jer je Mesić prelako gubio živce i s vremenom postao razdražljiv.

"Iako se Mesić suzdržavao od seksističkih ispada, ipak se nije uspio oduprijeti poluniskim udarcima kakvima je inače sklon, čime najviše štete nanosi zapravo sebi." – ustvrdio je Milardović.

Blagu prednost Jadranki Kosor u prvom sučeljavanju dao je i etnoantropolog Sandi Blagonić, koji posebno ističe činjenicu da je Kosor predsjednika svaki put oslovila s "gospodine", dok je Mesić svoju protukandidatkinju nazivao nekonzistentno, koristeći riječi "gospođo" i "ministrice".

Preostala dva televizijska sučeljavanja zakazana su za srijedu u 20h na Novoj TV, te petak u 21h na prvom programu HTV-a. Sučeljavanje na Novoj TV vodit će Miroslav Lilić, a voditelj HTV-ovog sučeljavanja bit će Branimir Bilić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara