Sarajevo je etnički očišćeno

SRĐAN DIZDAREVIĆ, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, za bosansko-hercegovački Fokus je izjavio da je politika etničkog čišćenja u Sarajevu uspješno obavljena, čime je taj grad postao nacionalno čist.

U tom smislu Dizdarević je upozorio na diskriminaciju Srba i Hrvata na cijelom području Federaciji BiH. "Sarajevo je postalo jednonacionalan grad. U javnosti se pojavljuje krug ljudi koji pripadaju svim narodima i etničkim manjinama, ali građani Sarajeva su preko 90 posto pripadnici samo jedne nacije, odnosno Bošnjačke", upozorio je Dizdarević nastavivši kako se Srbi i Hrvati na odgovornim pozicijama mogu "nabrojati na prste jedne ruke".

Etničko čišćenje je uspješno obavljeno

"Etničko čišćenje u ovom gradu, nažalost, obavljeno je uspješno", pojasnio je Dizdarević, a kada "bi bilo dobre volje da se BiH rekonstruira po multietničkom principu, neminovno bi trebalo krenuti od Sarajeva".

Dizdarević je istom prilikom ispričao kako nije mogao prije koji dan javno podržati svog kolegu Branka Todorovića, predsjednika Helsinškog komiteta Republike Srpske, kojemu su upućene prijetnje smrću. Dapače, Dizdareviću je Todorovićeva priča sumnjiva jer je kao borac za ljudska prava podržavao premijera RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne možemo se solidarizirati s nečim za što ne postoje dokazi. Ukoliko je Todorović bio žrtva prijetnji onda je na policiji da otkrije tko prijeti, pa i da ga zaštiti, a počinitelje privede pravdi", poručio je Dizdarević.

Postojanje dvaju helsinških komiteta u BiH nije zdrava

Upravo ovo nesolidariziranje dvaju helsinških odbora najbolje govori koliko je bosansko-hercegovačko društvo zaista podijeljeno, kao što i dočarava tenzije i nesnošljivosti između konstitutivnih naroda BiH. 

"Smatrali smo da je dobro da postoje dvije organizacije, ali prije deset godina. Podvojenost ove organizacije trenutno nije zdrava", siguran je Dizdarević. Takvi odnosi boraca za ljudska prava u susjednoj državi nažalost slijede propast Međunarodne helsinške federacije, koja se dogodila u siječnju ove godine. Dizdarević je u to vrijeme bio njezin potpredsjednik, ali o eventualnim nepravilnostima u poslovanju nije ga nitko ispitivao.

Raspad Međunarodne helsinške federacije zbog pronevjere 1,2 milijuna eura
Podsjećamo, austrijski sud je u siječnju ove godine na trogodišnju zatvorsku kaznu osudio bivšeg financijskog menadžera federacije Rainera Tannenbegera, zbog pronevjere 1,2 milijuna eura, što je dovelo do raspada jedne od najcjenjenije međunarodne organizacije za ljudska prava.

Ig.M.
Foto: Index  (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara