Sarajevo: Robinson tvrdi da je bilo zloupotreba

BIVŠA privremena upraviteljica Hercegovačke banke iz Mostara Toby Robinson ustvrdila je u srijedu na nastavku suđenja bivšem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Anti Jelaviću kako su utvrđene zlouporabe u poslovanju ove banke, iako nije ponudila dokaze koji bi nepobitno povezivali Jelavića s donošenjem poslovnih odluka.

Toby Robinson pred tročlanim vijećem Suda BiH, kojim predsjedava Britanac Michael Simmons, četvrti put se pojavila u ulozi svjedoka optužbe u procesu koji se vodi protiv Jelavića.

Proces protiv Jelavića vodi se pod optužnicom za zlouporabe povezane s poslovanjem Hercegovačke banke i pronevjeru sredstava koje je kao pomoć Hrvatima u BiH uplaćivala Republika Hrvatska.

Kao i ranije, ona je iznijela tvrdnje da je Hercegovačka banka praktično služila isključivo za financiranje potreba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i skupine ljudi okupljene oko Ministarstva obrane Federacije BiH u vrijeme dok su mu na čelu bili Jelavić i Miroslav Prce.

Po riječima Robinson - koja je dužnost privremene upraviteljice preuzela 2000. godine, nakon zahtjeva tadašnjeg Visokog predstavnika za BiH Wolfganga Petritscha da se provjere sumnje u postojanje tajnih računa kojima se financira Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) - preko Hercegovačke banke među ostalim su obavljane značajne gotovinske isplate čiju krajnju namjenu nije bilo moguće do kraja utvrditi.

Transakcije novcem kojega je kao pomoć Hrvatima u BiH slala Republika Hrvatska obavljane su isključivo posredstvom Hercegovačke banke, a u dosadašnjem tijeku suđenja optužba je izvela niz svjedoka koji su potvrdili da su preko nje kao namještenici federalnog Ministarstva obrane dobili iznimno povoljne kredite, uglavnom namijenjene rješavanju stambenih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krediti u iznosima i do 100 tisuća eura dodjeljivani su na razdoblje od dvadeset do trideset godina, nerijetko uz simbolične kamate od 1 posto.

Robinson se u svom svjedočenju posebice koncentrirala na razdoblje poslovanja banke u vrijeme kada je Jelavić obnašao dužnost ministra obrane Federacije BiH, s nakanom da tu činjenicu poveže s dodjelom kredita a time i zloporabom financijske pomoći iz Hrvatske.

Propuste i zloporabe u poslovanju Hercegovačke banke ne odbacuje kategorički niti Jelavićeva obrana, no ona tvrdi kako je to pitanje za upravu banke a ne za Jelavića kao bivšeg entitetskog odnosno državnog dužnosnika.

Robinson pak drži kako su transakcije novcem iz Hrvatske preko federalnog Ministarstva obrane i Hercegovačke banke omogućavale da do tih sredstava na kraju dođu tvrtke koje su kontrolirale osobe povezane s Ministarstvom obrane, uključujući tu i Monitor M, čiji je prvi direktor bio upravo Jelavić.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. prosinca.

Djelomičnu krivnju u slučaju "Hercegovačka banka" do sada su priznali bivši ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce, koji je osuđen na pet godina zatvora i bivši direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić, koji je dobio pet i pol godina zatvora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara