Šarčević: Županijska koalicijska vlast nije ugrožena

ZBOG VIJEĆNIKA u Skupštini Osječkobaranjske županije i dojučerašnjeg člana HSSa Stjepana Roba, koji je jučer pristupio HDZu i s njihovih 17 vijećnika kao 18 vijećnik podnio ostavku na tu dužnost te ostavki po četiriju vijećnika HSLS-a i (danas) HSP-a nije ugrožena županijsku koalicijsku vlast, izjavio je danas za Hinu dožupan Pavo Šarčević, dopredsjednik Županijskog odbora HSS-a.

U Županijskoj skupštini HSS ima šest vijećnika, a nakon ostavke Stjepana Roba Predsjedništvo stranke će, kaže Šarčević, imenovati novog člana Županijske skupštine iz HSS-a, pa ako i Vilim Herman, bivši član HSLS-a a sada član Libre i "Hrasta" aktivira svoje mandat u Skupštini, koalicijska vlast ima 27 vijećnika od ukupno 51. To znači da Skupština može donositi pravovaljane odluke, pa čak ako bude radila bez oporbenih vijećnika, rekao je Šarčević.

U HSS-u smatramo, dodao je, da nema razloga za prijevremene izbore jer "programe koje smo donijeli treba provesti, a bojimo se da bi mogući novi izbori, koji su i skupi, sve to doveli u pitanje".

Župan dr. Zdravko Bosančić, komentirajući najnoviju koalicijsku i oporbenu "brojčanost u Skupštini", kazao je kako će se najavljena sjednica za 17. travnja održati ako bude kvoruma. Ako se ne održi, najvjerojatnije će Vlada imenovati povjerenika i raspisati izbore.

Predsjednik HSP-a Ante Đapić izjavio je danas u Osijeku da će četiri vijećnika te stranke danas podnijeti ostavke na svoje mandate te da za HSP time "prestaje ovaj saziv Županijske skupštine". Na konferenciji za novinare Đapić je objasnio kako se HSP nakon dugotrajna razmatranjao odlučio na taj potez jer se od početka krize županijske vlasti zauzimao za raspisivanje novih izbora. Smatra da je vladajuća županijska koalicija SDP/LS/HSS objektivno izgubila većinu i na vlasti se održava samo uz pomoć vijećnika SDSS-a i Libre-Hrasta koja, drži Đapić, nema izbornu legitimnost, jer je nastala rascijepom u HSLS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Đapić je ocijenio kako je HSP-u politčki neprihvatljivo da SDSS svojim glasovima u istočnohrvatskim županijama odlučuje tko će biti na vlasti te pozvao županijske vijećnike SDSS-a da se "pridruže ostavkama" i tako pridonesu sređivanju stanja u Osječko-baranjskoj županiji.

Moguću zamjenu HSS-ova vijećnika Stjepana Roba, koji je prešao u HDZ, novim HSS-ovim vijećnikom i moguće reaktiviranje mandata člana Libre Vilima Hermana, što je, kako kaže, najavilo Županijsko tajništvo Đapić je nazvao "upitnim i zakonski vrlo dvojbenim" jer bi time koalicija vladala bez oporbe.

"Ministarstvo pravosuđa zasigurno će arbitrirati u ovome slučaju. Političkim odlukama i silovanjem prava može se trenutačno spasiti vladavina koalicijske većine, ali to je kratka daha", rekao je Đapić. Dodao je da će se na mogućim prijevremenim izborima kandidirati za osječko-baranjskoga župana te da ne isključuje mogućnost poslijeizborne suradnje s HDZ-om i HSLS-om, ali ni s drugim strankama, pa možda i s nekim koalicijskim strankama.

Istaknuo je kako je HSP razmatrao i mogućnost da ne povuče svoje vijećnike iz Županijske skupštine te tako HDZ-u uzvrati uzdarac za koaliranje sa SDSS-om u Vukovaru te da je HSP bilo izvrgnut pritiscima i optužbama da mogućim nepodnošenjem ostavki trguje s vladajućom koalicijom.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara