Šarinić će razgovarati s haaškim istražiteljima

NEKADAŠNJI predsjednik Vlade i predstojnik Ureda predsjednika Tuđmana, Hrvoje Šarinić izjavio je u četvrtak navečer za središnji dnevnik HTV-a da će za nekoliko dana razgovarati istražiteljima Haaškog suda.

Šarinić je kazao kako je u kontaktima s predstavnicima haaškog suda doznao da će teme obavijesnog razgovora biti događaji iz 1991. godine, odnosno pregovori predsjednika Srbije i Hrvatske Miloševića i Tuđmana iz Karađorđeva i Tikveša, koji se spominju u njegovoj knjizi.

Dodao je kako smatra da je sve što zanima haaške istražitelje u kontekstu suđenja bivšem predsjedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

´Mislim da je on (Milošević) već sada napunio maksimum kazne koji može dobiti. Tako da moje svjedočenje može biti samo jedno kompletiranje ovoga što su rekli svjedoci´, izjavio je Šarinić.

Na novinarsko pitanje je li ga strah da od svjedoka ne preraste u osumnjičenika, Šarinić je rekao da ne vidi koji bi ga elementi iz njegove knjige mogli dovesti u takvu situaciju.

Upitan može li se govoriti o pregovorima s Miloševićem, a da se u negativan kontekst ne dovede i predsjednik Tuđman, Šarinić je ustvrdio da će istražitelji zasigurno ustrajati i na razgovorima o vojnim i političkim potezima hrvatske države u to vrijeme.

Podsjetivši da je Haag spremao optužnicu i protiv predsjednika Tuđmana, Šarinić je ocijenio da je pozitivno u Tuđmanovu djelovanju to što je svim razgovorima uvijek imao u vidu najprije oslobađanje hrvatskih područja.

Šarinić je HTV-u potvrdio da će s trojicom haških istražitelja razgovarati u njihovu zagrebačkom uredu u Selskoj te da na razgovor ide bez odvjetnika.

HTV je objavio i da je iz neslužbenih izvora saznao da će se razgovor s haaških istražiteljima dogoditi idući tjedan i da će trajati tri dana.

Kao predstojnik ureda predsjednika Tuđmana i jedan od njegovih najbližih suradnika, Šarinić je vodio brojne pregovore s predstavnicima pobunjenih Srba i s bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, s kojim se u tajnosti više puta susretao. Tijekom rata, od 12. studenog 1993. do 20. rujna 1995. Šarinić se sastao s Miloševićem 13 puta, a u ožujku 1998. u Beogradu se s njim sastao i 14. put. Svoje susrete s Miloševićem, koji su se događali u Beogradu i okolici, opisao je u knjizi ´Svi moji tajni pregovori sa Slobodanom Miloševićem´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara