Šarinić završio davanje iskaza pred haškim istražiteljima

IZNOSEĆI svoja saznanja o vezama bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića s JNA i vodstvima pobunjenih Srba u Hrvatskoj te BiH, predstojnik Ureda bivšeg hrvatskog predsjednika Hrvoje Šarinić završio je u srijedu u Zagrebu davanje iskaza istražiteljima Haškog suda.

Razgovor se vodio ´oko Miloševića i njegovih veza s JNA-a te oko Miloševića i njegovih veza s vodstvima Republike Srpske Krajine i Republike Srpske, o njegovoj ulozi u tome, jer je on to uvijek negirao´, kazao je Šarinić.

Milošević je uvijek negirao te veze i prikazivao se kao mirotvorac, a na sudu, koji poznaje samo ´konkretne činjenice´, sada je da te veze i dokaže, kazao je Šarinić novinarima nakon razgovora vođenog u zagrebačkom Uredu Haškog suda u Selskoj ulici.

Bivši predstojnik ureda pokojnog predsjednika Tuđamana, koji je iskaz počeo davati u ponedjeljak, zasad samo nagađa hoće li i on biti pozvan kao svjedok u aktualnom hrvatskom dijelu suđenja protiv Miloševića u den Haagu.

´Ukoliko bih bio svjedok predstoji mi veliki rad na tome´, rekao je on, svjestan da je Milošević ´itekako spretan´ u ispitivanju svjedoka.

´Ja se dosad za to nisam pripremao´, rekao je Šarinić koji drži da tužiteljstvo u Den Haagu danas možda još nema ´dovoljno čvrstih argumenata´ pa zato poziva kao svjedoke i generala Martina Špegelja i generala Imru Agotića, a možda će pozvati i njega samoga.

Šarinić, koji je nekoliko dana uoči davanja iskaza, kazao kako on nema status osumnjičenika, nije razgovore vodio uz prisutnost odvjetnika. Međutim, nisu mu na raspolaganju bili niti bilo kakvi dokumenti.

Kako on danas ne obavlja nikakvu dužnost u vladi, ne može za dokumentima niti posegnuti, objasnio je te izrazio čuđenje da ga ´nitko iz vlade nije kontaktirao´ i ponudio pravnu pomoć.

Pomoć mu danas i nije bila potrebna, ali bilo bi ´korektno da su to učinili´, istaknuo je.

Izrazivši nadu da će se u tom smislu promijeniti ponašanje vlade, Šarinić je kazao da on bez takve pomoći, bilo u opskrbi materijalima ili druge vrste pomoći, ´ne bi ni pristao svjedočiti´.

Hrvoje Šarinić, koji je do 1998. bio predstojnik ureda bivšeg predsjednika Tuđmana i kao jedan od najbližih suradnika vodio pregovore s današnjim haškim optuženikom Slobodanom Miloševićem u vrijeme Domovinskog rata, opisao je to razdoblje u svojoj knjizi pod naslovom ´Svi moji tajni pregovori sa Slobodanom Miloševićm 1993-1995´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara