Sarkozy radi predsjedničke kampanje napušta mjesto francuskog ministra unutarnjih poslova

NICOLAS SARKOZY, francuski ministar unutarnjih poslova će 26. ožujka napustiti vladu premijera Dominquea de Villepina kako bi se kao kandidat degolističke stranke UMP u potpunosti posvetio izborima za predsjednika Republike 22. travnja.

To je u današnjoj televizijskoj izjavi javnosti priopćio predsjednik Jacques Chirac, istovremeno iskoristivši priliku da pohvali "Sarkozyjev rad, požrtvovnost i rezultate" te pozove građane da mu daju glas.

Iako Chirac i Sarkozy pripadaju istoj degolističkoj stranci UMP, Chirac je dugo vremena javno odbijao podržati svog ministra unutarnjih poslova. Razlog za to je neprijateljstvo koje datira iz 1995. godine kada je Sarkozy kao ministar financija na predsjedničkim izborima u prvom krugu umjesto Chiraca podržao tadašnjeg premijera Edouarda Balladura.

Sve do prošle godine se smatralo da će Chirac podržati svog štićenika Villepina, ali je autoritet i predsjednika i premijera bitno uzdrman nizom afera i političkih poraza. Sarkozy, koji uživa veliku popularnost zbog "čvrstorukaških" metoda u borbi protiv kriminala, se stoga nametnuo kao jedini izgledni UMP-ov kandidat.

Sarkozy mjesec dana prije izbora - prema najnovijim anketama - uživa relativnu prednost, te mu se u anketi Ipsos/Dell Inc. daje oko 29,5 % glasova. Za Sarkozyja je još važnije što se njegova glavna suparnica, socijalistička kandidatkinja Segolene Royal s 25,5 % glasova uspjela odlijepiti od centrističkog kandidata Francoisa Bayroua čija zvijezda počinje tamniti i koji sad uživa podršku od oko 20 %.

Ankete također pokazuju da će Sarkozy, uđe li u drugi krug protiv Royal, pobijediti, što ne bi bio slučaj da mu je protivnik Bayrou.

Na izborima će sudjelovati još devet kandidata, od kojih je najpoznatiji ekstremni desničar Jean Marie Le Pen. U utorak je francuski Državni savjet objavio da je 500 potpisa izabranih dužnosnika nužnih za kandidaturu uspio pribaviti i poznati antiglobalizacijski aktivist Jose Bove.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara