Sarkozy ukida reklame na francuskoj državnoj televiziji

FRANCUSKI TV-gledatelji više neće morati svoje omiljene programe na državnoj televiziji gledati prekidane reklamama, najavio je jučer predsjednik Nicolas Sarkozy.

Zakonski paket kojeg još mora formalno odobriti parlament predviđa da se od 1. siječnja 2009. godine postupno ograniče, a do 1. prosinca 2011. godine potpuno zabrane reklame na državnim televizijskim programima.

Sarkozy je prijedlog obrazložio potrebom za "većom kreativnom slobodom televizije", koja po njegovom mišljenju više neće biti ograničena brigom za interese najvećih oglašivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Državna tvrtka France Télévisions morati do 2013. godine pronaći između 650 milijuna i milijarde eura kako bi nadoknadila izgubljeni prihod, tvrdi Jean-François Copé, vođa prosarkozyjeve desničarske većine u nacionalnom parlamentu.

Sarkozy je za taj problem našao rješenje u povećanim stopama poreza za Internet i telekomunikacijske tvrtke, te na prihod or reklama koje ostvaruju privatne TV-kuće.

Usprkos povećanih poreznih davanja, većina stručnjaka vjeruje da će privatne TV-kuće profitirati od tog poteza, s obzirom na povećani udio oglašivačkog "kolača". Taj stav su prihvatili burzovni mešetari, pa su povećane cijene dionica privatne televizijske tvrtke TF1 i M6-Metropole.

Protiv Sarkozyjeve odluke se, pak, pobunio sindikat djelatnika u javnim medijima, a dio njih je od prošlog tjedna u štrajku.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara