Šarović podnio ostavku, Ashdown nametnuo vojne reforme

PREDSJEDATELJ Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirko Šarović podnio je u utorak ostavku na svoju dužnost izbjegavši tako u posljednji trenutak da ga smijeni visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Šarovićeva politička karijera već danima je smatrana okončanom nakon što su ga predstavnici međunarodne zajednice u BiH označili izravno odgovornim za izvoz naoružanja i vojne opreme Iraku obavljan uz pomoć vojnih poduzeća iz Republike Srpske u vrijeme dok je sada već bivši šef države BiH obnašao dužnost predsjednika entiteta bosanskih Srba.

Šarovićeva ostavka objavljena je posredno tako što je o njoj izvijestio predsjednik skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić govoreći na parlamentarnom zasjedanju koje je trajalo u Banjoj Luci.

Ashdown je novinarima u Sarajevu kasnije potvdio kako je primio obavijest o Šarovićevoj ostavci. "Podnošnjem ostavke Šarović je prihvatio objektivnu političku odgovornost", kazao je Ashdown te istaknuo kako bi u protivnom Šarovićeva smjena bila neizbježna jer je aferu izvoza oružja Iraku nemoguće podcijeniti, posebice u sadašnjem trenutku kada se u toj zemlji vodi rat a pri tome se koristi i oružje pristiglo iz Republike Srpske.

"Trgovina s Irakom naškodila je međunarodnom ugledu BiH više od bilo čega drugog što se u ovoj zemlji dogodilo još od završetka rata", kazao je britanski diplomat.

Ashdown je međutim istaknuo kako Šarović nije ništa manje odgovoran i za nedavno otkriveni špijunski skandal. Pretraga koju su proveli pripadnici SFOR-a 7. ožujka utvrdila je kako je obavještajna služba Vojske Republike Srpske (VRS) drastično prekršila Daytonski sporazum špijunirajući međunarodne organizacije te tijela vlasti u BiH ali i susjedne zemlje. "Bez pretjerivanja može se kazati kako je to moglo dovesti stabilnost BiH u veliku opasnost", kazao je visoki predstavnik za BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ashdown je ocijenio kako su obje afere rezultat činjenice da nije postojao učinkovit civilni i državni nadzor nad vojskom i njezinim obvještajnim službama. On je stoga odlučio nametnuti paket reformi kojima će se osigurati da takav nadzor bude uspostavljen.

Ashdown je objavio kako je odlučio raspustiti tijelo pod nazivom Vrhovno vijeće obrane Republike Srpske te izmijeniti ustav tog entiteta kao i zakone o vojsci i obrani. Ukratko, Ashdownovom je odlukom iz Ustava Republike Srpske brisano sve što o tom entitetu govori kao o državi.

Istodobno je utemeljeno posebno povjerenstvo koje do 1. lipnja treba predložiti izmjene postojećih ustava i zakona u BiH s ciljem uspostave zapovijedanja i nadzora nad vojskom na državnoj razini. Tim bi mjerama također bilo eliminirano postojanje odvojenih nacionalnih sastavnica u Vojsci Federacije BiH.

Na taj bi se način ujedno otvorio put ispunjenju uvjeta za primanje BiH u program "Partnerstvo za mir". Odgovarajući na novinarsko pitanje Ashdown je kazao kako u sadašnjim okolnostima nije moguće uspostaviti jedinstveno ministarstvo obrane u BiH jer to nije predviđeno Daytonskim sporazumom.

Po Ashdownovu sudu, Šarovićevom ostavkom zatvoreno je poglavlje o političkoj odgovornosti za posljednje afere u Republici Srpskoj. On je također kazao kako će domaćim vlastima biti prepušten izbor Šarovićeva nasljednika u Predsjedništvu BiH.

Sukladno postojećim zakonima, novi srpski član Predsjedništva BiH izabrat će se iz sastava Zastupničkog doma Parlamenta BiH a očekuje se kako će to biti Borislav Paravac iz Srpske demokratske stranke (SDS).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara