SARS: Djeca imaju blaže simptome i brže se oporavljaju

KINESKI su znanstvenici objavili kako djeca mlađa od 12 godina imaju slabije simptome teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) od odraslih osoba i brže se oporavljaju od te bolesti.

"To je jako dobro za djecu, ali ne baš tako dobro za zdravstvene radnike", kazao je dr. Tom Stewart, direktor odjela za intenzivnu njegu bolnice Mount Sinai u Torontu, na 4. svjetskom kongresu pedijatrijske intenzivne njege u Bostonu. Naime, iako sama djeca nisu tako kritično bolesna kao odrasli, kod osoba koje se o njima brinu mogao bi se razviti teži oblik SARS-a.

U Torontu su zabilježena 36 slučaja djece oboljele od SARS-a, kazao je Stewart, i upozorio da u svim slučajevima ipak vjerojatno nije riječ o SARS-u koji je teško dijagnosticirati.

U izvješću objavljenom u najnovijem broju stručnog časopisa "Pediatric Critical Care Medicine", dr. Wakeung Chiu iz bolnice United Christian Hospital u Hong Kongu i njegovi kolege navode kako većina djece kod koje je dijagnosticiran SARS pokazuju simptome poput groznice, kašlja, slabosti, gubitka apetita i drugih simptoma tipičnih za SARS kod odraslih osoba. Međutim, oni nisu tako teško bolesni kao tinejdžeri ili odrasle osobe oboljele od iste bolesti.

Istraživači navode primjer obitelji u kojoj su roditelji i jedno dijete razvili simptome tipične za SARS. Od preostalo dvoje djece, jednome je "curio nos", a drugo nije imalo nikakvih simptoma. Međutim, testovi su pokazali da je dijete kojemu je "curio nos" ipak bolovalo od SARS-a.

Novootkriveni virus SARS-a iz porodice korona virusa iznimno je zarazan i može danima preživjeti u izlučevinama. Kako bi se spriječilo širenje bolesti, osobe oboljele od SARS-a obično se moraju staviti u karantenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako SARS nije tako opasan za djecu, ona na neki način ipak mogu biti više pogođena zarazom od odraslih osoba, smatra dr. Niranjan Kissoon, profesor pedijatrije na sveučilištu Florida. Naime, osobe oboljele od SARS-a moraju u karantenu, a tu izolaciju djeca teže shvaćaju i prihvaćaju. Uz to, ako je dijete u karanteni odvojeno od roditelja, to može uzrokovati emocionalne probleme.

Međutim, iako SARS nije tako opasan za djecu, to ne znači da ona ne mogu biti prenositelji virusa, navodi dr. Chiu. Stoga se mjere za kontrolu infekcije moraju strogo provesti u školama i obiteljima.

Kineski istraživači objavili su da je u Hong Kongu virusom SARS-a zaraženo 21 dijete mlađe od 18 godina, od kojih većina živi u istom dijelu grada. Djeca dolaze iz 17 obitelji, od kojih su u 13 oboljeli i drugi članovi obitelji. Sva su djeca prethodno bila posve zdrava.

Djeca su liječena kombinacijom antibiotika, antiviralnim lijekom ribavirinom te steroidima, kako bi se spriječila oštećenja pluća. Samo ih je dvoje primalo i kisik. Sva su djeca preživjela, iako su tri člana njihovih obitelji preminula.

Nitko ne može sa sigurnošću reći zašto SARS manje pogađa djecu nego odrasle i adolescente, no jedan je mogući razlog bržeg oporavka djece to što su ona prije bila posve zdrava, dok su odrasle osobe koje su preminule od SARS-a bolovale i od drugih bolesti, zaključio je Kissoon.

(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara