SARS: Nema znakova da epidemija jenjava

POŠTO je u Hong Kongu i u Kini u srijedu umrlo još petnaest osoba, a u zadnja 24 sata u Kini se pojavilo još gotovo sto pedeset novih slučajeva, epidemija atipične upale pluća ne pokazuje znakove jenjavanja, unatoč sve jačim mjerama prevencije u čitavom svijetu.

Teški akutni respiratorni sindrom ili SARS predstavlja "izazov cijelome svijetu jer za tu bolest nema ni lijeka ni cjepiva ni bilo kojeg drugog znanstvenog odgovora", upozorila je glavna tajnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Gro Harlem Brundtland.

WHO preporuča putnicima da ne putuju u Peking i u pokrajinu Shanxi (na sjeveru), gdje je utvrđeno 157 slučajeva SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom), kao ni u Toronto u Kanadi, zemlji koja je uz Aziju najteže pogođena.

Otkako se u studenom bolest pojavila u Kini, koja je zajedno s Hong Kongom žarište epidemije, u svijetu su od SARS-a umrle 252, a zaražene su 4.474 osobe, prema podacima WHO-a i služba za javno zdravstvo pojedinih država.

Kina je u srijedu službeno imala 2.305 oboljelih i 106 umrlih, od čega 693 oboljela i 35 umrlih samo u Pekingu.

Pošto su bile umanjile važnost epidemije, kineske su vlasti odlučile djelovati, pa su tako širom zemlje poslale ekipe za izolaciju bolesnika i na mjesec dana zatvorile škole u glavnom gradu, dok su stanovnici Pekinga ispraznili police robnih kuća u potrazi za najnužnijim proizvodima.

U srijedu je premijer Wen Jiabao priopćio da se osniva zapovjedni stožer na ministarskoj razini za suzbijanje bolesti koji će imati proračun od dvije milijarde jena (240 milijuna dolara).

Vlada u Hong Kongu, gdje gospodarska djelatnost sve više slabi, najavila je izradu plana potpore za trgovinu, turizam i promet u vrijednosti od 1,5 milijarda dolara.

Od SARS-a su u četvrtak u Hong Kongu umrle još četiri osobe, a prijavljeno je i 30 novih slučajeva bolesti. Četiri umrle osobe su muškarci u dobi od 39 do 87 godina i svi su već bolovali od neke kronične bolesti. Do sada je na području Hong Konga umrlo ukupno 109 osoba, a broj zaraženih dostigao je brojku 1.488.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Singapuru je umrlo petnaest osoba, a 1.800 ih je smješteno u karantenu. Premijer je zaprijetio zatvorskom kaznom onima koji se ne budu pridržavali mjera izolacije.

U Kanadi koja uz Aziju ima najviše oboljelih - više od tristo, vlasti su izvijestile o šesnaestom smrtnom slučaju.

Zdravstvene službe u Sjedinjenim Državama, gdje je zabilježeno 39 mogućih slučajeva bolesti, ali nijedan smrtni ishod, dale su prilično crnu sliku o stanju epidemije.

"Zapanjeni smo širenjem bolesti u nekim dijelovima svijeta, napose u Hong Kongu, gdje su provedene potrebne zdravstvene mjere koje ipak ne sprječavaju napredovanje bolesti", izjavila je direktorica Središta za nadzor i sprječavanje bolesti (CDC) Julie Gerberding.

Procijenila je da je smrtnost od SARS-a 5,9 posto zaraženih, istaknuvši da se ne može predvidjeti kakve će razmjere epidemija poprimiti.

Francuska i australska država Novi Južni Wales priopćile su da će SARS uvrstiti na popis opasnih bolesti, što će im omogućiti da oboljele hospitaliziraju nasilu, dok su na Filipinima i u Mauriciusu doneseni propisi o karanteni.

Zbog mjera opreza u zračnom prometu, predstavnici zrakoplovnih tvrtka iz čitavog svijeta u srijedu su se žurno sastali u Bangkoku kako bi pokušali utvrditi mjere koje će toj gospodarskoj grani omogućiti da preživi.

U čitavoj Aziji više se i ne broje otkazivanja manifestacija zbog straha od SARS-a. Tako je i s igrama Arafura, jednim od najvažnijih međunarodnih športskih natjecanja u Australiji.

Prema podacima WHO-a bolest je pogodila i Njemačku (7 slučajeva), Veliku Britaniju (6), Francusku (5), Rumunjsku (1), Švedsku (3), Švicarsku (1), Španjolsku (1), Italiju (3) i Irsku (1). U Europi nije bilo smrtnih slučajeva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara