SARS: Ozbiljna bolest koja još nije potpuno rasvijetljena

PRVA ozbiljna zarazna bolest koja se pojavila u ovom 21. stoljeću, atipična upala pluća nazvana SARS (teški akutni respiratorni sindrom) još se nije proširila svijetom poput AIDS-a, ali je i dalje prijetnja koju treba shvatiti ozbiljno.

Tri mjeseca nakon svjetske uzbune koju je podigla Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), čini se da epidemija SARS-a koja je sredinom studenog izbila u Kini, jenjava. To ipak ne znači da se treba smanjiti oprez.

Ponajprije zato što nema ni cjepiva ni lijeka za tu bolest, što prisiljava na primjenu starih, ali djelotvornih postupaka kao što su izolacija i karantena.

Drugo, zato što, zbog nedovoljnog vremenskog odmaka, još ne znamo je li SARS sezonska bolest, kao što su prehlada i gripa, koja bi se ponovno mogla razbuktati u jesen.

Podrijetlo uzročnika bolesti, novog korona virusa, još nije istraženo.

"Nisu dovoljno poznati podaci o mogućim nositeljima virusa", rekla dr. Isabelle Nuttall iz WHO-a. Dakako, "virus sličan virusu SARS-a izoliran je u cibetke", životinje koju Kinezi rado jedu, a "antitijela su pronađena i u morskog psa i u jazavca, o čemu se ne zna puno". "Da bi se doznalo više, potrebna su temeljita istraživanja na životinjama", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapravo, "još nemamo jednostavne, brze i pouzdane preglede (izravnim otkrivanjem virusa ili antitijela) koji bi omogućili da se brzo, dva dana nakon javljanja simptoma (temperatura, kašalj), utvrdi je li osoba oboljela od SARS-a", ističe dr. Nuttall.

Mogućnost da postoje zdravi nositelji koji mogu prenijeti bolest nije zasad potvrđena, ali se ne može u potpunosti odbaciti.

Međutim, još treba rasvijetliti prisutnost antitijela (posljedica dodira s korona virusom) među kineskim uzgajivačima i prodavačima egzotičnih životinja (cibetke i dr.) koji se ne sjećaju da su bili bolesni, i velik broj oboljelih među Kinezima.

Virus mutira manje nego se očekivalo, ali se čini da njegova zaraznost ne jenjava s vremenom.

Potiče li bolest stvaranje zaštitinih antitijela protiv mogućeg izbijanja epidemije i u kolikoj je koncentraciji virus, prisutan primjerice i u izmetu, gdje može preživjeti do tri tjedna, zarazan, pitanja su na koja još nema odgovora.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara