Sars se širi, uzročnik još nepoznat

HONG KONG se suprotstavlja bolničkoj epidemiji vrlo zaraznog virusa teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) dok stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u južnoj Kini pokušavaju otkriti uzročnika te fatalne bolesti.

Više od deset zaposlenika bolnice United Christian u Hong Kongu oboljelo je u posljednjih nekoliko dana povećavši strah da je novi val infekcija tek počeo i da je obuzdavanje epidemije vrlo daleko.

"To je zabrinjavajuće", rekao je Ko Wing man, direktor bolnice u kojoj se liječi više od stotinu žrtava atipične upale pluća.

Teški akutni respiratorni sindrom, od kojeg je preminula 81 osoba od ukupno 2.400 oboljelih diljem svijeta nakon prvog pojavljivanja u južnoj kineskoj pokrajini Guangdong, izazvao je mjere opreza u sve većem broju zemalja.

Izrael je posljednja država koja je dopustila obiteljima svog diplomatskog osoblja da napuste Hong Kong, a to su već učinile SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ekipa stručnjaka WHO-a, koja je prva objavila upozorenje za putovanja u južnu Kinu i Hong Kong, pokušava otkriti uzročnika bolesti u Guangdongu. Tamo je, čini se, širenje bolesti, ograničeno ali zahvaljujući mjerama sigurnosti uvedenima u bolnicama i nošenju maski.

O SARS-u se još uvijek malo zna. U Hong Kongu znanstvenici ispituju bolničko osoblje oboljelo od te bolesti kao i naglu eksploziju SARS-a u jednoj zgradi, gdje je oboljelo 200 osoba.

Smrtnost od SARS-a do sada je tri do četiri posto, ali pacijenti s područja gdje nema dobro opremljenih bolnica suočavaju se s mnogo većim rizikom.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara