Saslušani prvi svjedoci u slučaju Vladimira Zagorca

Saslušani prvi svjedoci u slučaju Vladimira Zagorca

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu saslušani su prvi svjedoci u istrazi protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca. Prvi je svjedočio Hrvoje Petrač, a nakon njega i Snježana Šiprak.

Hrvoje Petrač, koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog otmice Zagorčevog maloljetnog sina, u prostorije suda doveden je s lisičinama na rukama. Petračevo svjedočenje trajalo je oko sat vremena, a nakon njega iskaz je dala i Zagorčeva nekadašnja tajnica Snježana Šiprak.

Šiprak i Petrač za novinare nisu željeli ništa komentirati vezano za slučaj jer je istražna sutkinja tražila da se na njihove izjave stavi oznaka tajnosti, tako da isti nisu smjeli davati nikakve izjave za medije.

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je kako će prema rasporedu u iduća dva dana biti saslušano još pet svjedoka, ali nije želio otkriti njihov identitet.

Prvi svjedoci u istrazi protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca saslušani su tako danas na Zagrebačkom županijskom sudu, a u naredna tri dana istražna sutkinja Erna Draženčić ispitat će sve svjedoke, osim njemačkog trgovca oružjem Josefa Rothaichnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devčić također nije za sada želio špekulirati na koji će način biti ispitan svjedok Josef Rothaichner, njemački trgovac oružjem koji je 1993. godine Zagorcu navodno predao torbu s draguljima namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske, a za kojega se do sada nagađalo kako bi mogao biti ispitan putem videoveze.

Umirovljenog generala i bivšeg pomoćnika ministra obrane sumnjiči se da je 2000. g., odlazeći s mjesta zamjenika ministra obrane, iz sefa MORH-a odnio dragulje u vrijednosti od 5 milijuna dolara koje mu je 1993. predao Rothaichner kao jamstvo za dolare preuzete od MORH-a, za kupnju oružja potrebnog za obranu Hrvatske. Istraga protiv Zagorca pokrenuta je 9. ožujka 2007., a on je četiri dana kasnije na temelju međunarodne tjeralice uhićen u Beču, gdje živi posljednjih sedam godina. Iz pritvora je pušten nakon što je platio milijun eura jamčevine.

Ministarstvo pravosuđa austrijskim je vlastima 21. ožujka uputilo zahtjev za izručenjem Zagorca, ali se on protivi izručenju.

I.M./B.S.
Foto:RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara