Sastali se Obama i Clinton

DEMOKRATSKI predsjednički kandidat Barack Obama se sinoć sastao sa senatoricom Hillary Clinton po prvi put nakon završetka njene kampanje.

Sastanak je predstavljao svojevrsno iznenađenje za američke medije, s obzirom da se očekivalo kako će bivša Prva dama prve ozbiljnije poteze vezane uz predsjedničku utrku, uključujući formalno priznanje poraza, učiniti u subotu kada se sastaje sa svojim vodećim pristašama.

Priopćenje o sastanku su zajednički izdali izborni stožeri Obame i Hillary Clinton, ali ono ne sadrže detalje o temi razgovora, što je razlogom za brojne špekulacije.

Dio tih špekulacija je prije samog sastanka nastojao otkloniti Howard Wolfson, direktor komunikacija u stožeru Hillary Clinton. Prema njegovoj izjavi bivša Prva dama ne traži mjesto Obaminog potpredsjedničkog kandidata te je pozvala svoje pristaše da ne vode kampanju i lobiranje s tim ciljem.

Od svih tih pristaša je jedan od najgrlatijih bio Bob Johnson, milijarder i osnivač TV-kanala Black Entertainment Television koji je poslao pismo crnim demokratskim kongresnicima tražeći od njih da među stranačkim kolegama lobiraju za potpredsjedničku kandidaturu Hillary Clinton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno je iz Obaminog stožera stigla vijest kako je demokratski kandidat spreman svojoj bivšoj suparnici pomoći da plati dug kojeg je njen izborni stožer napravio za vrijeme kampanje, a koji po nekim procjenama iznosi 20 milijuna dolara.

Američki mediji, pak, špekuliraju kako Hillary Clinton neće formalno odustati od kampanje, nego će tek suspendirati kampanju i zadržati svoje izabrane delegate kako bi imala pregovaračku poziciju na demokratskoj izbornoj konvenciji. Tako bi mogla lakše postati potpredsjednički kandidat, odnosno uvjeriti Demokratsku stranku da uvede njen model općeg zdravstvenog osiguranja u izbornu platformu.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara