Sastanak odbora za raspodjelu imovine SFRJ u srijedu u Skoplju

SASTANAK Odbora za raspodjelu financijske imovine i dugova bivše Jugoslavije održat će se u srijedu u Skoplju, a glavne teme razgovora bit će klirinška potraživanja, te najavljeno američko deblokiranje sredstava bivše SFRJ.

Predstavnik Hrvatske u Odboru Zdravko Rogić potvrdio je za Hinu da bi se na sastanku trebalo razgovarati o najavi SAD-a da će 15. travnja deblokirati financijska sredstva bivše SFRJ u američkim komercijalnim bankama.

Radi se o oko 225 milijuna dolara, a riječ je o čistim depozitima Narodne banke SFRJ, rekao je Rogić.

On je kazao da će Hrvatska najvjerojatnije osporiti deblokiranje tih sredstava zbog toga što Hrvatski sabor još uvijek nije ratificirao Okvirni ugovor o sukcesiji potpisan u Beču u lipnju 2001. godine.

Hrvatska je jedina sljednica bivše Jugoslavije koja nije ratificirala taj ugovor zbog toga što su depoziti bivše SFRJ smanjeni nakon potpisa ugovora.

U ugovoru je navedeno da depoziti iznose 645 milijuna dolara, a tri mjeseca kasnije Beograd je priopćio da devizne rezerve bivše države deponirane u inozemstvu iznose samo 56 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vrijeme kad je potpisan ugovor bili smo uvjereni da 645 milijuna dolara postoji, kazao je Rogić.

Problem nije u Hrvatskoj već u Beogradu koji nije podnio izvješće o tome kako su potrošena i gdje su nestala ta sredstva, dodao je hrvatski predstavnik u Odboru.

Okvirni sporazum predviđa da će se imovina dijeliti po ključu Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), prema kojem bi Srbija i Crna Gora dobila 38 posto, Hrvatska 23 posto, Slovenija 16 posto, BIH 15,5 posto i Makedonija 7,5 posto.

Rogić je isto tako rekao da će se na sastanku u Skoplju razgovarati o klirinškim potraživanjima država bivše SFRJ prema zemljama s kojima je bio uspostavljen takav način plaćanja.

Najveći posao napravljen je kad su riješeni klirinški dugovi bivšeg Sovjetskog Saveza koje je preuzela Rusija, a dogovor o reguliranju klirinških dugova drugih zemalja ne bi trebao biti tako kompliciran, rekao je Rogić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara