Sastanak predstavnika Istarske županije i Talijanske unije

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorom s čelnicima Talijanske unije, a, kako je rekao novinarima nakon toga razgovora, i Istarska županija i Talijanska unija mogu svojim političkim utjecajem u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji znatno pridonijeti boljitku svih građana Istarskog poluotoka.

Jakovčić je na tiskovnoj konferenciji naglasio da Talijanska unija može posebno pridonijeti i prevladavanju mogućih problema na slovenskoj granici nakon uvođenja shengenskog režima jer bi se, drži on, upravo zbog pripadnika Talijanske nacionalne zajednice Istri trebale uzeti u obzir te specifičnosti.

Tijekom razgovora dvaju izaslanstava dogovoreno je da se pokrene inicijativa u hrvatskom parlamentu za izmjenom Zakona o područjima općina, gradova i županija kako bi se jedinicama lokalne samouprave omogućilo da svojim aktima utvrde dvojezičnost nazivlja pojedinih općina i gradova u Istri u kojima je priznata dvojezičnost.

"Statutom Istarske županije bili su predviđeni dvojezični natpisi imena gradova i općina, ali smo taj članak nakon intervencija Ustavnog suda morali brisati", rekao je Jakovčić.

Predsjednik Talijanske unije Maurzio Tremul istaknuo je kako je Istarska županija do sada iskazala veliku brigu o pripadnicima talijanske manjine, a posebno je izrazio zahvalnost županu na potpori koju je Županija pružila za nedavnog sukoba s tršćanskim Narodnim sveučilištem. "Dogovorili smo još čvršću suradnju posebno na ekonomskom planu", zaključio je Tremul. Dodao je kako je istarski župan podupro prijedlog da se u izbornom zakonu nacionalnim manjinama prizna dvostruko pravo glasa.

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Silvano Zilli rekao je kako Istarska županija iz proračuna za sve programe Talijanske unije godišnje izdvaja oko 750 tisuća kuna. "Imajući u vidu kako iz državnog proračuna dobivamo ukupno 440 tisuća kuna, onda je jasno koliko se Istarska županija brine o pripadnicima Talijanske nacionalne zajednice u Istri", zaključio je Silvano Zilli.

(Hina) dspo vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara