Sastanak umirovljenika i Vlade: Dodatak od 100 kuna i šest posto uvrstit će se u mirovinsku osnovicu

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan rekao je nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima da su predstavnici Vlade prihvatili HSUov prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se traži uvrštavanje dodatka od 100 kuna i šest posto u mirovinsku osnovicu i određivanje nove formule za usklađivanje mirovina.

Sastanak zajedničke radne skupine Vlade i umirovljeničkih udruga koja je raspravljala o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju održan je slijedom dogovora premijera Ive Sanadera i HSUa o nastavku operacionalizacije sporazuma HDZa i HSUa, kojim se vladajuća stranka obvezala da će u prvih sto dana vlasti izmijeniti zakon u skladu sa zahtjevima umirovljenika.

Umirovljenici također traže da se istodobno promijene prateći propisi kako neke umirovljeničke kategorije ne bi došle u nepovoljniji položaj, pa su se predstavnici Vlade obvezali da će ovoga tjedna to razmotriti, rekao je Jordan.

HSU traži povećanje neoporezivog dijela mirovine sa sadašnjih 2.550 kuna na 3.000 kuna kako umirovljenici kojima će biti uvršten dodatak od sto kuna i šest posto u mirovinu ne bi trebali plaćati porez.

Traže također povećanje imovinskog cenzusa kako zbog dodatka umirovljenici ne bi izgubili pravo na oslobađanje od participacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Usuglasili smo se da ni jedna umirovljenička kategorija ne smije doći u nepovoljniji položaj", izjavio je Jordan novinarima.

Dodao je kako su se obje strane usuglasile da Vlada izađe s preporukom gradovima koji umirovljenicima daju dodatak na mirovinu da i oni podignu svoje cenzuse.

Vladin glasnogovornik Ratko Maček istaknuo je da će sredstva potrebna za ispunjavanje materijalnih obveza koje će proizaći iz dogovora Vlade i umirovljenika biti osigurana u novom državnom proračunu, čija je izrada u tijeku.

Nakon što Vlada razmotri HSU-ove zahtjeve, zajednička radna skupina idućeg bi ponedjeljka trebala utvrditi konačni prijedlog zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara