Saudijci natuknuli da bi mogli mijenjati mirovni prijedlog

Saudijci natuknuli da bi mogli mijenjati mirovni prijedlog

SAUDIJSKI ministar vanjskih poslova, Saud al-Faisal, prvi je arapski čelnik koji je dao naslutiti da bi zemlje Arapske lige, na svom summitu koji počinje u srijedu, mogle biti voljne razmotriti izmjene Saudijske inicijative, plana za mir između Izraela i Arapa.

Dosad su arapski čelnici bili vrlo ustrajni u tvrdnjama da se Izrael mora pokoriti inicijativi, i da ju oni ne namjeravaju mijenjati, stoga su al-Faisalove izjave pomak u novom smjeru.

Arapsku inicijativu predložile su 2002. zemlje Arapske lige, a ona je Izraelu nudila potpuni mir sa svim arapskim zemljama u zamjenu za povlačenje na granice iz 1967., uspostavu palestinske države i priznavanje prava na povratak palestinskim izbjeglicama. Prijedlog u Izraelu nikad nije zaživio, a najveća prepreka je bila ova zadnja stavka o povratku palestinskih izbjeglica. Nedavno je izraelski vrh najavio da bi mogao biti spreman razmotriti inicijativu, ali bez te točke. SAD je također počeo lobirati za izraelski stav po pitanju inicijative. Trenutno se u posjeti Bliskom istoku nalazi američka ministrica vanjskih poslova, Condoleezza Rice.

"Od nas se očekuje da razmotrimo nove događaje. To bi značilo da, da bismo uskladili svoje odluke s onime što je hitno i novo, moramo razmisliti o promjenama i dopunama. Kraljevstvo (Saudijske Arabije, op. red.) želi da ovaj summit jednim arapskim glasom progovori o pitanjima sudbine palestinske države", rekao je al-Faisal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Al-Faisalova izjava mogla bi biti rezultat pregovora s Condoleezzom Rice, koja je najavila da joj je ovaj posjet Bliskom istoku, prije kojeg je imala višesatne dogovore s Georgeom Bushom, jedna od najbitnijih stvari u karijeri.

Rice će sljedećih dana održati dodatne sastanke s izraelskim vrhom, te se ponovno susresti s Mahmoudom Abbasom. Abbasova potpora izraelskim prijedlozima za promjene Inicijative mogla bi biti ključna.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara