Saudijska Arabija najavila prve izbore za općinske vlasti

SAUDIJSKA Arabija, u kojoj je na snazi apsolutistička monarhija, objavila je u ponedjeljak da će održati prve izbore za općinske vlasti, što većina analitičara vidi kao prvu konkretnu političku reformu u zemlji.

Najava lokalnih izbora uslijedila je nakon sve češćih zahtjeva reformista, intelektualaca i akademika upućenih saudijskom vladaru, princu prijestolonasljedniku Abdullahu, da dopusti veću političku participaciju, demokratske izbore i slobodu izražavanja.

"Vijeće ministara odlučilo je proširiti sudjelovanje građana u upravljanju lokalnim poslovima, kroz izbore i aktiviranje općinskih vijeća - biranjem polovice članova svakog vijeća na izborima", objavila je državna novinska agencija SPA.

Agencija nije javila druge pojedinosti o odluci, ali čini se da ona znači kako će drugu polovicu vijeća imenovati vlada.

"Odluka predstavlja ... potvrdu napretka zemlje prema političkoj i upravnoj reformi", prenosi SPA.

Kraljevina Saudijska Arabija, u kojoj je od njezina osnutka prije sedam desetljeća na vlasti dinastija Saud, nikada nije ni na jednoj razini održala bilo kakve izbore za tijela vlasti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara