Saudijska Arabija odmiče se od nafte: Okreće se novim industrijama

Saudijska Arabija odmiče se od nafte: Okreće se novim industrijama

Foto: Hina

SAUDIJSKA ARABIJA predstavila je plan razvoja gospodarstva u kojem je vidljiv odmak od isključivo naftne industrije i namjera da se krene i u ostale industrijske grane, od informatičke tehnologije do zdravstvenih usluga i turizma, kako bi se međunarodni ulagači uvjerili da je monarhija sposobna uhvatiti se u koštac s izazovom niske cijene nafte.

Predstavljanje plana u luksuznom hotelu u Rijadu održano je u sjeni niskih cijena nafte zbog čega raste pritisak na domaću valutu, a godišnji proračunski deficit dosegao je skoro 100 milijarda američkih dolara. To je, dodaje agencija, najveći ekonomski izazov za Rijad u posljednjem desetljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki saudijski dužnosnici su poručili da im je namjera smanjiti ovisnost zemlje o nafti i zapošljavanju u javnom sektoru. Gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta mora se, poručuju dužnosnici, prebaciti na privatni sektor, a država bi i početnoj fazi financijski potpomogla razvoj novih industrijskih grana.

Predviđene reforme uključuju i dijelove nacionalnog zdravstvenog sustava koji bi se transformirali u neovisne komercijalne tvrtke. Na skupu sudjeluje više od 2400 domaćih i stranih dužnosnika, poduzetnika, konzultanata i akademika, a broja prisutnost stranaca pokazuje da mnogi vide nove ulagačke prilike u Saudijskoj Arabiji. Iako monarhija troši svoja sredstva u inozemstvu za "krpanje" proračunske rupe, još uvijek je u studenom raspolagala sa 628 milijardi američkih dolara, dovoljno da godinama financira nove projekte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara