Saudijska Arabija želi da se arapski Summit održi što prije

SAUDIJSKA Arabija pokrenula je u utorak intenzivne konzultacije s drugim arapskim zemljama kako bi postigla što brže održavanje arapskog summita, možda i prije kraja travnja, nakon što je propao sastanak u Tunisu.

Saudijski prijestolonasljednik, princ Abdallah Ben Abdel Aziz u srijedu će se, na putu za Austriju, nakratko zaustaviti u Šarm el-Šeiku u Egiptu, gdje će razgovarati s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, koji se u ponedjeljak u Kairu susreo sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Saudom Al-Fajsalom.

Princ Abdallah, koji zbog krhkog zdravlja kralja Fahda zapravo upravlja saudijskim kraljevstvom, istaknuo je nužnost "pripreme svih uvjeta potrebnih za što skorije održavanje arapskog summita".

Sastanak u Egiptu bit će dijelom "međuarapskih konzultacija nužnih kako bi se prije kraja travnja održao arapski summit", koji se trebao održati u Tunisu u ponedjeljak i utorak, ali je odgođen na neodređeni rok, rekao je jedan saudijski dužnosnik.

Tunis je u subotu objavio da se summit odgađa na neodređeno vrijeme zbog "dubokih nesuglasica" unutar arapskog svijeta oko političkih reformi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipat je odmah predložio da se summit održi u Kairu, a glavni tajnik Arapske lige Amr Musa potom je objavio kako će se summit održati "za tri do sedam tjedana", ali nije precizirao gdje.

Na to je reagirao tuniski predsjednik Zine El Abidine Ben Ali, ustvrdivši kako "odgoda arapskog summita ne znači da Tunis odustaje od namjere da mu bude domaćinom".

"Saudijska Arabija smatra nužnim da se održe konzultacije, osobito između Egipta i Tunisa, kako bi se postigao dogovor o vremenu i mjestu održavanja summita", izjavio je jedan saudijski dužnosnik koji je zahtijevao da ostane neimenovan.

Zbog toga će u utorak u Rijad stići sirijski ministar vanjskih poslova Faruk al-Šareh, nakon kratkotrajnog posjeta Šarm el-Šeiku, jer su Saudijska Arabija, Sirija i Egipat bili autori prijedloga reformi koji su zajednički trebale iznijeti na summitu u Tunisu.

Propast summita u Tunisu pripisana je prije svega pucanju saveza tih triju zemalja koji se dogodio tijekom pripremnih sastanaka za summit, nakon što je Sirija povukla svoju potporu zajedničkom prijedlogu zbog "ubacivanja novih članaka", kako je objasnio Saud Al-Fajsal.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara