Savez ekoloških udruga o uklanjanju alohtone divljači na otocima

Protekla dva dana u Njivicama, na otoku Krku, održan je prvi ovogodišnji skup Kvarnerske ekološke inicijative (KEI), saveza ekoloških udruga, osnovanog godine 2003. kako bi se onemogućila provedba projekta "Družba Adria".

U priopćenju Kvarnerske ekološke inicijative ističe se da je povod skupu bio sve veći problem vezan uz alohtonu (stranu) divljač na kvarnerskim otocima - divlje svinje, medvjede, jelene lopatare i čaglje, zbog koje su nedavno otrovani bjeloglavi supovi na Rabu.

Ekolozi su zaključili da problem neautohtone divljači treba otkloniti nenasilnim metodama.

Kvarnerskoj ekološkoj inicijativi pridružilo se sedam udruga ovčara i maslinara s otoka i Eko-centar "Caput Insulae" iz Belog na Cresu, pa su sada u tom savezu ekoloških udruga 23 ekološke i strukovne organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz rad na uklanjanju alohtone divljači s kvarnerskih otoka, Kvarnerska ekološka inicijativa za ovu godinu najavljuje kampanju u kojoj će ukazati na opasnosti od novih energetskih projekata, kao što su terminal za ukapljeni plin (LNG) u Omišlju i vjetroelektrane na obali i otocima. Upozoravat će i dalje na loše stanje JANAF-ova naftovoda u Gorskom kotaru.

Osim toga, Kvarnerska ekološka inicijativa bavit će se nekontroliranom izgradnjom na otocima i obali te razvrstavanjem otpada u kućanstvima na otoku Krku.

Nastojat će spriječiti sadnju genetički preinačenih organizama u Hrvatskoj, a zauzima se i za vidljivo označavanje hrane s GMO-sastojcima, koja je već u prodaji.

(Hina) xdsil ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara