SAVEZNIČKI ZRAKOPLOVI NAPALI CILJEVE NA JUGU IRAKA

Irak je objavio da su američki i britanski zrakoplovi u subotu napali civilne ciljeve na jugu zemlje, no američka je vojska priopćila da su napadnuti objekti iračke protuzračne obrane.

Središnje zapovjedništvo vojske SAD preciziralo je da su saveznički zrakoplovi navođenim projektilima napali ciljeve iračke protuzračne obrane kod Al-Kuta, 160 km jugoistočno od Bagdada i kod Qal-at Sukkara, 270 km jugoistočno od glavnog grada.

´Koalicija je izvršila današnji udar nakon što su irački zrakoplovi povrijedili zonu zabrane leta na jugu Iraka´, stoji u priopćenju objavljenom u bazi američkog Ratnog zrakoplovstva MacDill na Floridi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iračka protuzračna obrana ove je godine 470 puta otvarala vatru na savezničke zrakoplove, a 13 zasebnih dana bilježene su iračke povrede zona zabrane leta, navodi se u američkom priopćenju i dodaje da su savezničke snage odgovorile zračnim udarima više od 80 puta.

Napadi savezničkih zrakoplova na ciljeve iračke protuzračne obrane učestali su u posljednih nekoliko mjeseci, a vojni analitičari ocjenjuju da su američki i saveznički zrakoplovi na taj način postupno ostvarili premoć u iračkom zračnom prostoru i na taj način već ´odradili´ pola petotjedne kampanje bombardiranja iz Zaljevskog rata 1991.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara