Savjetnik Bijele kuće: Američka politika zabranjuje mučenje

SJEDINJENE DRŽAVE čine sve što je potrebno da pobijede u ratu protiv terorizma, ali pri tome poštuju politiku zabrane mučenja koja se odnosi na sve zatočenike, čak i na one koje moguće CIA drži u tajnom zatvoru, rekao je u srijedu savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley.

SAD čini ono što je potrebno kako bi se zaštitio od terorističkih napada i pobijedio u borbi protiv terorizma, rekao je Hadley.

"Predsjednik je bio potpuno jasan da ćemo to činiti na način koji je u skladu s našim vrijednostima... i da Sjedinjene Države neće mučiti", rekao je Hadley novinarima.

Hadley je odbio potvrditi ili zanijekati postojanje tajnog kompleksa iz sovjetskog doba u Istočnoj Europi u kojem CIA drži te ispituje neke od najvažnijih uhićenih pripadnika al Qaide, kako je izvijestio The Washington Post.

Post je napisao da je kompleks dio tajnog zatvorskog sustava uspostavljenog prije skoro četiri godine a koji je u različito doba uključivao lokacije u osam zemalja uključujući nekoliko istočnoeuropskih.

Upitan kako SAD može zaštititi svoja načela ako su zatvori tajni Hadley je rekao da "činjenica da su tajni, pretpostavljajući da ima takvih mjesta" ne znači da će se tolerirati mučenje.

"Neki kažu da je test naših načela ono što činite kada nitko ne gleda", dodao je Hadley.

Bushov savjetnik: Nemam veze s lažnim uranom iz Nigera

STEPHEN HADLEY, savjetnik američkog predsjednika Georgea W. Busha zanijekao je u srijedu da su on ili njegovi ljudi primili lažne dokumente talijanskih obavještajaca o iračkoj narudžbi urana iz Nigera u vrijeme kada je Washington pripremao opravdanje za rat u Iraku.

Bushov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Hadley je rekao novinarima da je te dokumente primio State Department i podijelio ih s obavještajnom agencijom CIA-i te da o tome nije nikad razgovarao s talijanskim obavještajcem.

"... Nisu došli do mene. Nisu došli u NSC (Vijeće za nacionalnu sigurnost)", rekao je Hadley, javlja Reuters.

Hadley se, kako pojašnjava agencija France presse, prisjeća sastanka sa šefom talijanskih tajnih vojnih službi (Sismi) Nicolom Pollarijem 9. rujna 2002., ali tvrdi da je to bio "sastanak kraći od 15 minuta. Bio je to kurtoazni sastanak".

U govoru o stanju nacije 2003., Bush je spomenuo irački pokušaj nabave urana iz jedne afričke zemlje, a u ožujku 2003., naredio je napad na Irak, opravdavajući ga iračkom prijetnjom oružjem masovnog uništenja.

Bijela kuća je nakon rata priznala da su podaci koje je dobila bili lažni, a Hadley je preuzeo krivnju za to što je Bush u svome govoru spomenuo afričku zemlju.

Prema pisanju talijanskog dnevnog lista La Repubblica, talijanski obavještajci odgovorni su za lažne dokumente o nigerskom uranu, a to je na terenu istražio bivši američki diplomat Joseph Wilson.

Wilson je kritizirao Bijelu kuću da je izvrtala podatke kako bi stvorila opravdanje za rat, a danas tvrdi da je Bijela kuća, želeći mu se osvetiti, otkrila identitet njegove supruge, agentice CIA-e i tako joj uništila karijeru.

Smatra se da je za otkrivanje identiteta odgovoran predstojnik ureda američkog

potpredsjednika Dicka Cheneya, Lewis Libby, koji će u četvrtak odgovrati pred sudom za krivokletstvo.

Talijanski obavještajac Nicolo Pollari, s kojim se sastao Hadley, trebao bi u četvrtak govoriti pred talijanskim parlamentarnim povjerenstvom koje nadzire obavještajne službe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara