SCG: Četvrta obljetnica ubojstva Ivana Stambolića

U SRIJEDU se navršavaju četiri godine od otmice i ubojstva bivšeg predsjednika Srbije i jednog od najpoznatijih srpskih političara Ivana Stambolića, koji je od poznate Osme sjednice nekadašnjeg CK Srbije, održane 1988. godine, bio u sukobu sa Slobodanom Miloševićem i suprostavljao se njegovim olako datim obećanjima rješenja kosovskog pitanja, te velikosrpskoj i ratnoj politici.

Protiv bivšeg predsjednika SRJ i haškog optuženika Miloševića i njegove supruge Mire Marković podignuta je 2003. godine optužnica za poticanje na ubojstvo u slučaju Stambolić, a ta je optužnica spojena s onom za pokušaj ubojstva lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvoptuženi je nekadašnji zapovjednik Jedinica za Specijalne operacije "Crvene beretke" Milorad Luković-Legija, kojemu je započelo suđenje i za atentat na srpskog premijera Zorana Đinđića. Suđenje za ubojstvo Stambolića i pokušaj ubojstva Draškovića započelo je prije pola godine i trebalo bi biti nastavljeno 23. rujna ove godine.

Stambolić je otet 25. kolovoza 2000. godine, kada je pošao na jutarnju rekreaciju u park Košutnjak, blizu svoga stana. Po nekim saznanjima mogao je biti kandidat za predsjednika Srbije tada ujedinjenih demokratskih stranaka Srbije, koje su u listopadu iste godine uspjele skinuti Miloševića s vlasti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina o zločinu saznala se posle dvije i po godine, 28. ožujka 2003., kada je, nakon ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića, u okviru akcije "Sablja", policija nakon priznanja jednog od uhapšenih pripadnika "Crevenih beretki" otkrila jamu na Fruškoj Gori u kojoj je bilo zakopano Stambolićevo tijelo.

Tadašnji ministar policije Srbije Dušan Mihajlović je izjavljivao kako je utvrđeno da su Stambolića, istog dana kada su ga i otela, ubila četiri pripadnika Jedinice za specijalne operacije, poznatije kao "Crvene beretke" i zakopala ga u unaprijed pripremljenu jamu sa živim krečom na Fruškoj Gori.

Istinu o ubojstvu Ivana Stambolića traže beogradski proevropski intelektualci, koji smatraju da bi prioritet svake politike trebalo biti rasvjetljavanje tog ubojstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara