SCG: Reakcije na posjet premijera Sanadera

SCG: Reakcije na posjet premijera Sanadera

U REAKCIJAMA na posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, dnevni listovi "Politika" i "Danas" u svojim komentarima u srijedu ističu da je, unatoč problemima iz prošlosti, susret pokazao da su dobrosusjedski odnosi Srbije i Hrvatske neizbježni i da obje zemlje imaju isti cilj, put u Europu.

"Odnosi Srbije i Hrvatske moraju biti dobri, moraju krenuti dalje, a da se pri tome ne zaborave ni Jasenovac, niti Oluja", kaže se u komentaru "Politike", te dodaje da "kako su naglasila dvojica premijera, Ivo Sanader i Vojislav Koštunica, odnosi tih zemalja od izuzetnog su značenja za stabilnost i napredak u regiji i krajnji cilj obiju država - približavanje europskim integracijama".

"Drugim riječima, dobrosusjedstvo je neizbježno", konstatira list, naglašavajući nadu da će povratak imovine izbjeglim Srbima i povlačenje vojske s granice, kako su to obećale dvije strane, pridonijeti tome da se i ostali problemi riješe mirno.

"Možda će ova nova stranica u odnosima, inicirana međuregionalnim povezivanjem koje već uveliko traje, zaista biti početak istinske normalizacije i prvi korak ka europskoj budućnosti dva susjeda koji su povezani i zemljopisom i poviješću", zaključuje "Politika".

Dnevnik "Danas" u redakcijskom komentaru ističe anketu u kojoj se tri četvrtine gledatelja HRT-a izjasnilo protiv Sanaderova posjeta Beogradu i konstatira da bi možda slično bilo i u Srbiji da je provedena takva anketa. "Sanader je, međutim, odavno raskrstio s jeftinim politikanstvom i populizmom, ne libeći se otvoreno pozvati Srbe natrag na svoja ognjišta, poslati svoje heroje rata u Den Haag, konačno i odbrusiti hrvatskom vox populi da njegov posjet pridonosi normalizaciji odnosa sa Srbijom, koja nema alternativu", kaže se u komentaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Posebno je bitna činjenica da razgovor najviših državnika dviju, donedavno neprijateljskih, zemalja nisu inicirale zapadne sile, koje su često u prošlosti znale zavrtati uši i postavljati Miloševića, Tuđmana i ostalo živo i neživo haško bratstvo za stol kako bi ih urazumili.

Ta činjenica - da Zagrebu i Beogradu nije više potreban tutor za izgradnju budućeg trajnog mira na ovoj našoj bačvi baruta - jest onaj kamen temeljac na kojem valja graditi budućnost balkanske regije", kaže list i konstatira da je za obje zemlje budućnost EU, "buduća zajednička država u kojoj će ponovo živjeti Srbi i Hrvati".

"Uz malo sreće, dvije zemlje bit će ponovo pod istom zastavom 2010. godine, možda malo kasnije, ali sasvim sigurno uskoro - samo dva desetljeća poslije najkrvavijeg pira u modernoj povijesti Europe čiji su one bili sudionici", zaključuje "Danas".

Dva dana nakon posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, kojega mnogi ocjenjuju povijesnim, stižu i reakcije političara i javnih ličnosti.

"Vrlo je važno stalno unapređivanje odnosa SCG i Hrvatske i posebno Srbije i Hrvatske. Vrlo cijenim i radujem se pomacima i onome što se događalo u posljednje vrijeme na unapređenju odnosa i vjerujem da će ovaj posjet utjecati na uzvratni posjet predsjednika vlade Srbije Hrvatskoj.

Mi smo 2000. godine naslijedili vrlo dugačak popis otvorenih pitanja, koji je naporima u ove četiri godine značajno sužen. Suradnja je korisna i zbog iskustva koje Hrvatska ima u pridruživanju Europskoj uniji, jer razgovorima možemo unaprijediti našu poziciju u odnosu na EU", stajalište je bivšeg ministra vanjskih poslova SCG Gorana Svilanovića, koje u srijedu objavljuje beogradski dnevnik "Danas".

Josip Ivanović, predsjednik Nacionalnog savjeta hrvatske manjine u SCG, u izjavi istom listu kaže da to "smatra prvorazrednim i povijesnim događajem, jer je to put ka rješavanju mnogih problema koji su ostali otvoreni još od vremena ratnih sukoba". "Isto tako, ovaj događaj je značajan za normalizaciju života kako srpskocrnogorske zajednice u Hrvatskoj, tako i hrvatske zajednice u SCG", kazao je Ivanović.

On je dodao da se samo dobro uređenim odnosima između dviju država mogu očekivati i uređeni uvjeti za život manjinskih zajednica. U tom smislu, ističe Ivanović, "pozdravljamo dolazak premijera Sanadera u Beograd i njegovu spremnost da uđe u sve te procese i da ih rješava na obostranu korist".

Sasvim drukčije je mišljenje Dušana Sekulovića iz nevladinog Centra za komunikaciju "Pravda", koji se bavi i problemima izbjeglih Srba iz Hrvatske: "Zatečeni smo izjavom da će se Srbima vratiti imovina do kraja godine. Naime, nakon 14 godina nije vraćeno 53 tisuće stanarskih prava, pokretna imovina, mirovine nisu isplaćene, nisu vraćene dionice, telefonski brojevi.

Nisu spomenuti poslovni prostori, ništa se de facto nije pomaknulo, osim što je bilo nekih kozmetičkih poteza. Ne možemo govoriti o dobroj namjeri nakon 14 godina, nas je 21 posto umrlo", kazao je Sekulović "Danasu" komentirajući najavu premijera Sanadera u Beogradu da će u skladu sa sporazumom sa zastupnicima SDSS-a u Saboru srpska imovina biti vraćena do kraja godine.

Sanader je s tim u vezi rekao da do mogućeg produljenja tog roka može doći samo iz financijskih, ali ne i političkih razloga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara