Scheffer: NATO neće platiti odštetu za štete nastale bombardiranjem Kosova 1999.

GLAVNI tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer obavijestio je kosovsku javnost da NATO neće platiti odštetu ljudima koji su bili oštećeni tijekom savezničkog bombardiranja Kosova 1999. godine.

"NATO izražava duboko žaljenje zbog nanesene štete civilima, koja je nenamjerno izazvana tijekom operacija savezničkih snaga. NATO je poduzimao mjere kako bi se umanjila opasnost od izravnih šteta i NATO ne može snositi odgovornost za neizravne štete", stoji u pismu koje je u četvrtak od glavnog tajnika NATO-a dobio ombudsman za Kosovo Marek Antony Nowicki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Scheffer uz ostalo navodi kako će NATO nastaviti s pružanjem potpore vlastima Kosova i KFOR-u u stvaranju sigurnijeg ambijenta.

Scheffer podsjeća da su "operacije NATO-a poduzete s nadom da se Savezna Republika Jugoslavija zaustavi u masovnom kršenju ljudskih prava na Kosovu te da se narod Kosova zaštiti od humanitarne katastrofe".

Kosovski ombudsman nedavno je zatražio od NATO-a da pojedinim osobama nadoknadi štetu nastalu tijekom bombardiranja NATO-a 1999. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara