Schieder traži što brže primanje Srbije i Crne Gore u Vijeće europe

PREDSJEDNIK parlamentarne skupštine Vijeća Europe Peter Schieder zatražio je nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, da se Srbiju i Crnu Goru primi u Vijeće Europe kao njegovu 45. članicu tijekom proljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine, koje će se održati od 31. ožujka do 4. travnja, priopćilo je Vijeće Europe.

Srbijanski premijer Zoran Đinđić preminuo je u srijedu od posljedica atentata izvršenog na ulazu u srbijansku vladu u Beogradu.

U pismu predsjedniku Odbora ministara Vijeća Europe, malteškom ministru vanjskih poslova Josephu Borgu, Schieder izražava zabrinutost zbog mogućih posljedica ubojstva srbijanskog premijera po daljnji razvoj Srbije i Crne Gore, ističući kako smatra da se toj zemlji sada hitno mora ponuditi pomoć, potpora i suradnja.

U svjetlu novonastale situacije, Schieder poziva Odbor ministara VE da razmotri može li ubrzati proces odlučivanja kako bi Srbija i Crna Gora mogla postati punopravnom članicom Vijeća Europe tijekom iduće sjednice Parlamentarne skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Time bi se dao jasan i važan signal i toj zemlji i njezinim stanovnicima", smatra on.

Schieder ističe kako ga na tu inicijativu nije potaknula Parlamentarna skupština niti Ured Skupštine, već svijest o potrebama regije i uvjerenje da bi upravo u ovome trenutku pozitivan signal iz Europe bio od najveće važnosti, navodi se u priopćenju.

Bivša SR Jugoslavija zahtjev za članstvo u Vijeću Europe podnijela je 9. studenoga 2000. godine, a Parlamentarna skupština 24. rujna 2002. podržala je primanje te zemlje čim parlamenti Srbije i Crne Gore usvoje Ustavnu povelju o novoj državnoj zajednici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara