SCHROEDER ODBIJA PODRŽATI TUŽBE SUDETSKIH NIJEMACA PROTIV PRAGA

Njemačka odbija podržati tužbe koje su nedavno pri Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv Češke podnijeli deseci sudetskih Nijemaca, izjavio je njemački kancelar Gerhard Schroeder češkom dnevniku Hospodarske Noviny od ponedjeljka. L

"Njemačka vlada neće podržati individualne oštetne zahtjeve u vezi s Drugim svjetskim ratom, kod nacionalnih i europskih sudova. To naravno vrijedi i za Češku", ustanovio je Schroeder.

"Ne želimo opteretiti naše odnose političkim i pravnim pitanjima iz prošlosti, želimo ih okrenuti prema budućnosti", naglasio je on.

Kancelar je u ponedjeljak u jednodnevnom posjetu Pragu tijekom kojega bi se trebao sastati s novim šefom češke vlade Stanislavom Grossom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Drugog svjetskog rata oko 2,5 milijuna sudetskih Nijemaca ostalo je bez imovine i protjerano je u Njemačku i Austriju, u skladu s ukazom koji je nakon poraza nacista potpisao tadašnji čehoslovački predsjednik Edvard Beneš.

Godine 1997. nakon mjeseci napetih pregovora, Njemačka i Češka potpisale su zajedničku izjavu međusobno priznajući greške iz prošlosti. Obje zemlje su se obvezale na unapređivanje odnosa okrenutih budućnosti.

(Hina) xbnš ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara