SCHROEDER PORUČIO UMIROVLJENICIMA DA STEGNU POJASEVE

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je u nedjelju, nakon petosatnog kriznog sastanka vlade, da će njemački umirovljenici morati stegnuti pojaseve. L

Najavljujući reformu njemačkog mirovinskog sustava, Schroeder je rekao da u idućoj godini neće biti povećanja saveznih mirovina. "Vrijeme godišnjih povećanja mirovina, nažalost, stvar je prošlosti", rekao je Schroeder na novinskoj konferenciji koju je prenosila nacionalna televizija.

"Svi ćemo morati stegnuti pojaseve, i mladi i stari", rekao je, naglašavajući kako "u interesu pravednosti, ne postoji drugi način". Pravednost, rekao je, zahtijeva da doprinosi za mirovine ne prelaze 19,5 posto bruto iznosa plaće.

U želji da dob za umirovljenje u doglednoj budućnosti ostane 63 godine, Schroeder je naglasio da je obvezno da radnici doista i rade do te dobi. "To znači da njemački radnici moraju shvatiti da više neće biti prijevremene mirovine", rekao je.

Upozorio je da će zakonska dob za umirovljenje neizbježno porasti na 67, no tek 2035. godine. Odluka o tomu neće biti potrebna do 2010. godine, naglasio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao kratkoročnu potporu saveznom mirovinskom fondu, Schroeder je najavio preusmjeravanje gotovo dvije milijarde eura ušteđenih postupnim rezanjem saveznih troškova zaključno s fiskalnom godinom 2006.

Schroeder je zatražio od oporbenih demokršćana (CDU-CSU), koji imaju većinu u gornjem domu parlamenta, da podrže njegove prijedloge, no čini se da od toga neće biti ništa.

Predsjednica CDU-a Angela Merkel najavila je da njezina stranka reformu mirovinskog sustava neće podržati. "Nećemo pomagati u provedi tzv. reformi koje su ništa više doli puko krpanje", rekla je.

Takvog je mišljenja i predsjednik CSU-a Edmund Stoiber. "Schreoder ne može riješiti problem. Schroeder jest problem", rekao je Sotiber na konvenciji Mladeži CDU-a u Cottbusu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara