Schroeder pozdravio nacrt Ustava EU, ali traži poboljšanja

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder u petak je rekao kako će njegova zemlja podržati nacrt Ustava Europske unije, ali je ponovio da i dalje želi poboljšanja, poput većinskog odlučivanja u vanjskoj i obrambenoj politici umjesto sadašnjeg složenog sustava odlučivanja konsensusom.

"U ime Njemačke mogu reći da mi možemo u potpunosti podržati sve što je konvencija (o budućnosti Europe) dogovorila", rekao je Schroeder nakon razgovora s grčim premijerom i predsjedavajućim EU Kostasom Simitisom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemačka će, kako je rekao, poduprijeti nacrt - pripremljen u petak u Bruxellesu - koji će biti predstavljen političkim vođama EU na njihovu summitu 20. i 21. lipnja u Solunu.

No ujedno je i dodao kako će Berlin tražiti poboljšanja na Međuvladinoj konferenciji EU na kojoj će najesen pokušati utvrditi konačan nacrt ustava.

Na upit o odredbama Ustava koje se odnose na zajedničku sigurnost i vanjsku politiku, Schroeder je odgovorio: "Bio bih volio da je prevladalo većinsko odlučivanje, ali to se možda još može ostvariti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara