Schroeder pozvao da se ne pretjeruje u reakcijama na europski ustav

Njemački kancelar Gerhard Schroeder pozvao je u četvrtak Europljane da ne pretjeruju u reakcijama na odbacivanje europskog ustava u Francuskoj i u Nizozemskoj i obećao da će se i dalje boriti kako bi spasio taj ugovor.

Radi izlaska iz krize izazvana europskim ustavom, njemački se kancelar zauzeo da 25 zemalja članica postignu dogovor o budućem proračunu za 2007-2013. na sljedećem summitu u Bruxellesu 16. i 17. lipnja.

"Svaka pretjerana reakcija je loša", rekao je Schroeder novinarima nakon uvjerljive pobjede protivnika ustava s više od 60 posto u Nizozemskoj, tri dana nakon sličnog ishoda u Francuskoj, gdje je ustavu reklo 'ne' 55 posto glasača.

Kancelar je dao izjavu u Luksemburgu nakon razgovora s premijerom Jeanom-Claudeom Junckerom, predsjedateljem Europske unije. Susret dvojice političkih čelnika koji je bio planiran za prošli tjedan odložen je za četvrtak zbog krize oko ustavnog ugovora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću posustati u nastojanjima oko ustava i Europe koji su nam potrebni", rekao je Schroeder.

Njemačka je među deset europskih zemalja koje su prihvatile ugovor, od njih dvanaest koliko ih se dosad očitovalo. Njemački su parlamentarci završili ratifikaciju 27. svibnja, dva dana uoči francuskog referenduma, u nadi da će tako potaknuti pristaše ustava u Francuskoj.

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara