Schroeder pozvao na bolju suradnju u borbi protiv terorizma

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder rekao je u utorak da će Europa i jugoistočna Azija pobijediti međunarodni terorizam samo ako njihove sigurnosne službe pojačaju međusobnu suradnju.

"Borba protiv opasnosti prekograničnog terorizma može se voditi samo ako radimo zajedno", rekao je Schroeder u svom predavanju na Institutu za jugoistočnoazijske studije u Singapuru pred oko 900 sudionika.

Ustvrdivši da su Ujedinjeni narodi "najbolje mjesto za raspravu o prijetnjama i izazovima s kojima se suočava svjetska zajednica", Schroeder je priznao da bi trebalo unaprijediti rad UN-a.

"UN bi mogao funkcionirati puno efikasnije, njegovo glavno tijelo moglo bi biti sastavljeno tako da bolje predstavlja svjetsku zajednicu", rekao je Schroeder.

Uoči svog predavanja Schroeder se sastao sa singapurskim premijerom Goh Chok Tongom, koji ga je izvijestio o prijetnji širenja epidemije atipične upale pluća (SARS) s kojom se suočava jugoistočna Azija, te o ekonomskim posljedicama epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schroeder se osvrnuo na svoje iskustvo s testiranjem na SARS u singapurskoj zračnoj luci po dolasku iz Malezije.

Temeljitom pregledu podvrgnuto je i tridesetak visokih njemačkih dužnosnika koji su doputovali s kancelarom.

"Drago mi je da su nas sve tretirali jednako. Bila je to bolna procedura. Svi smo dobili zeleno svjetlo", rekao je Schroeder.

Singapur je među zemljama koje su jako pogođene širenjem epidemije atipične upale pluća. Od te je smrtonosne zarazne bolesti u Singapuru dosad umrlo 18 osoba, a zaraženo je više od 200.

Schroeder bi kasnije u utorak trebao iz Singapura otputovati u Indoneziju, a svoju turneju po jugoistočnoj Aziji trebao bi završiti u Vijetnamu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara